Bijna jarig: vandaag heb ik alle boodschappen gedaan en worden de taarten voor morgen gemaakt. De appeltaart maak ik en de kwarktaart doet Carlijn.

tante Lammie kwarktaart: altijd een succes!

In de rubriek ‘koken’ geef ik hierbij het recept van de befaamde ‘Tante Lammie Kwarktaart’. (Op de foto van gisteren is zij het kleine meisje met de mooie strik in het haar naast oma). Het is een recept uit de jaren ’70, toen had je nog geen pakjes en zakjes. Deze taart is gemaakt van het pure spul (slagroom, kwark, suiker) en redelijk calorierijk. Maar heel lekker! Er gaat in ons gezin geen verjaardag voorbij zonder deze topper.

Bodem: suikerwafels
Verder nodig:
– 500 gram magere (witte) kwark
– 6 gelatineblaadjes
– 250 cc slagroom
– 200 gram witte basterdsuiker
– 1 blikje mandarijnenpartjes of 1 blikje vruchtencocktail

De bodem van een springvorm bedekken met de suikerwafels (je kunt ze precies op maat snijden)
– Mandarijnen of vruchtjes laten uitlekken en sap opvangen in een pannetje. Beetje verwarmen.
– Gelatineblaadjes oplossen in lauw sap van de vruchtjes. Vooral goed roeren.
– Kwark en suiker door elkaar roeren
– Slagroom stijf kloppen (in een andere kom)
– Sap (met gelatine dat al weer is afgekoeld) door de kwark roeren
– Slagroom er bij doen en ook er doorheen roeren
– Substantie op de suikerwafels gieten
– Dan de vruchtjes eroverheen verdelen.
Ongeveer twee uren laten ‘opstijven’ in de koelkast. Eet smakelijk!