30 oktober: Hete bliksem.

zoete appeltjesEnkele weken geleden kregen we een zak zoete appeltjes met de toevoeging: “Kun je hete bliksem maken.”  Maar dat had ik nog nooit gehad, laat staan gekookt.
Gelukkig is daar dan internet.
Op één  van de eerste pagina’s die ik bezocht stond:
Hete bliksem is in Groningen zowel de aanduiding voor een mooie vrouw als de naam van een stamppot met appel, gerookt spek en flink wat peper.
Dat is dan gelijk ook maar weer Gronings duidelijk.

Het bijzondere was, dat ik wel meer dan 20 verschillende varianten vond: zonder of met uien ( al dan niet gebakken of gekookt), zonder of met vlees (gehakt, ontbijtspek, worst) met alleen zoete appels of aangevuld met zure, met aardappels of met puree, kortom: er was veel ruimte voor een eigen interpretatie.
Dit heb ik ervan gemaakt:

Benodigdheden voor twee personen:
500 gram aardappels
300 gram zoete appeltjes
2 dikke goureinetten.
Dikke ui

Bereidingswijze: aardappels en appels schillen en in kleine stukjes snijden. Aardappels en appels samen op een aardappelstoommandje stomen  met 4 kopjes water, peper en zout naar smaak toevoegen.
20 minuten laten stomen.
Ui in stukjes snijden en bakken.
Aardappels en appels afgieten, uien erbij en door elkaar mixen.
Als vlees serveerde ik er een ‘gehaktbal met ui’ bij: half heel fijn gesnipperd uitje door het gehakt mengen en ballen van braden.

Wij vonden het heerlijk! Van de rest van de appeltjes hebben we ‘zoete appeltjes’ gestoofd, dat doe je net zoals met stoofperen, alleen dan met minder suiker. (zie 22 september 2014 >>>)

Dit bericht is geplaatst in Koken met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op 30 oktober: Hete bliksem.

  1. Sinet schreef:

    Ik kreeg vroeger wel eens een pak voor mijn bliksem (pak slaag)

  2. Riek Hofman schreef:

    Ja lekker hè..hete bliksem! Ik ben ‘een grunningse molleboon’..dus eet het al ‘m’n hele leven’ 😉
    Mijn moeder maakte het ook altijd..maar dan alleen van aardappels, zoete appeltjes en 2 zure! Geen uien..
    Koken in water met een bouillontablet…stampen..met gerookte spekjes erdoor..èn een lekker stuk worst erbij..mmm
    En vergeet niet wat bruine suiker en een beetje jus erover te strooien!
    En zo maak ik het dus ook! En wij genieten van dit Grunningse
    stamppotje
    (Maar je kunt het ook van b.v elstar-appels maken..en zelfs met een pot appelmoes! Haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.