Oudste dochter Frea en haar vriend zijn overgekomen uit Engeland en logeren een weekje bij ons. Zij bereiden in zo’n week minstens één maaltijd voor ons; vaste lezers weten dat zo’n maaltijd geen enkel dierlijk bestanddeel bevat, zij eten namelijk veganistisch.
Ook deze keer was het weer verrassend lekker!
We aten Pompoenrisotto.

Hierbij het recept zoals Frea het heeft gemaakt (voor 4 personen):
Dit heb je nodig
1 flespompoen van ongeveer 1 kilo.
1 lepel olijfolie
Salie blad
1500 cc groentebouillon
50 gram boter of olie
1 ui in kleine stukjes
300 gram risottorijst.
Edelgistvlokken of parmezaanse kaas.
optie: klein glaasje witte wijn.

De oven verwarm je voor op 200 graden.
Pompoen schillen, doormidden snijden en pitten eruit halen en in blokjes van 1 cm snijden. Alle blokjes in een kom, 1 eetlepel olie en salie er doorheen roeren, dan de blokjes op een bakplaat een half uur in de oven roosteren.
De helft van de boter in pan en de ui daarin fruiten.
Nu de rijst erbij in de pan doen en roeren tot de rijst goed is vermengd met de olie.
(Frea zei: “tot de rijst shiny is”, maar zij woont dan ook al vijf jaar in Engeland).
Wil je het glaasje wijn erdoor? Dat giet je er dan nu door en je roert totdat ook de wijn is opgenomen.

Nu een soeplepel bouillon er bij in, roeren totdat die is opgenomen.
Deze stap blijven herhalen totdat alle bouillon is opgenomen of  totdat de rijst gaar is.
(Hierover zei Frea: “Kiek maor eem”, ze heeft tenslotte ook heel lang in Drenthe gewoond).

Pompoenrisotto

Pompoenrisotto

Het moet er in ieder geval een beetje romig uitzien.
De pompoen-blokjes uit de oven halen en de helft daarvan fijn stampen tot pompoenpuree en  door de risotto roeren,
De rest van de boter toevoegen en en de Parmezaanse kaas of de Edelgistvlokken en daarna nog even goed roeren.

De risotto serveren op vier borden en garneren met de overgebleven helft van de geroosterde pompoenblokjes.
Gerard en ik vonden het heerlijk!