17 november: Gastblog Carlijn. De Virtual Reality-bril in de hulpverlening.

Voor mijn stage bij het wijkteam Amaryllis in Leeuwarden was ik aanwezig bij de mantelzorgdag in de wijk Camminghaburen. Het was een verwendag voor alle mantelzorgers, waar van alles te doen was. Van mijn stagebegeleider kreeg ik een VR-bril in mijn handen gedrukt. “Zoek jij maar uit hoe dit ding werkt.” Ehhhhh, oké.
VR staat voor Virtual Reality, virtuele realiteit, met zo’n bril kun je 360 graden om je heen kijken, naar boven, onder, links, rechts, in de virtuele realiteit. Je krijgt dan beelden te zien waardoor je je in een andere realiteit waant, je kunt bijvoorbeeld diepzeeduiken, op safari met olifanten of iets engs zoals een achtbaan of paragliden. Je houdt je hersenen eigenlijk voor de gek, je ziet iets terwijl je er eigenlijk niet bent.

vr-brilOp deze mantelzorgdag was er voor de bezoekers de mogelijkheid om deze bril uit te proberen. Tijdens de activiteiten schoof ik aan bij alle koffietafels om mensen uit te leggen wat het is en het te laten proberen. Veel mensen hadden er nog nooit van gehoord en om eerlijk te zijn had ik verwacht dat een groot aantal mensen het niet zouden willen proberen, aangezien het toch best eng en nieuw kan zijn. Tot mijn verbazing was het enthousiasme groot! Een groot deel van de bezoekers wou het graag proberen! Er zaten echt kippenvelmomenten tussen, zo was er één oudere dementerende man die de hele dag wat afwezig in zijn stoel zat. Zijn vrouw zette hem de VR-bril op en toen ging hij spontaan rechtop zitten en keek links, rechts, naar boven, alle kanten op, je zag hem echt een beetje tot leven komen Ik had het filmpje opgezet van diepzeeduiken, als hij om zich heen keek zwom hij dus met vissen langs de koraalriffen.

De bril op zich zit heel simpel in elkaar, het belangrijkste onderdeel is namelijk je telefoon. Door een app te downloaden kun je VR beleven door de smartphone er in te schuiven. Je kunt dan kiezen uit filmpjes, spelletjes, verhalen of andere applicaties. Ik heb er gelijk zelf eentje besteld, ze zijn er namelijk zelfs van karton, dan kosten ze nog niet eens een tientje.  Zo’n VR-bril zal in de toekomst op veel verschillende gebieden gebruikt worden, meest voor de hand liggend natuurlijk op gebied van gaming, televisie en muziek, maar ook in het onderwijs en in de hulpverlening. Wat het in de hulpverlening kan doen heb ik op die mantelzorgdag meegemaakt. Niet alleen voor dementerenden kan zo’n bril helpen, maar ook voor mensen met pleinvrees, of een fobie, of een trauma. Het was een hele bijzondere ervaring om me hier zo’n dag in te verdiepen, ook om er achter te komen dat zo’n VR-bril helemaal niet zo duur of moeilijk is.

Dit bericht is geplaatst in Gastblogs met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.