“Ha bah foi!”

Het is oogsttijd.
Uit onze moestuin eten we aardappels, sla, rode bieten, andijvie en bonen.
Veel bonen.
In de familie Waninge is een grote hoeveelheid bonen voor altijd verbonden met tante Mien uit Tweede Exloërmond. Die kwam op een dag bij mijn schoonmoeder, die bezig was met het wegwerken van een grote voorraad bonen. Ze zag de enorme bergen bonen en riep vol afschuw uit: “Ha bah foi! Al daag’n bonn’n…”!” Ze moest er niet aan denken.
“Ha bah foi!” betekent dus in de familie Waninge: we hebben hééél veel bonen.

En ik hou eigenlijk niet zo van bonen, (zie Spekbonen met rösti >>>).
Dus ik bedenk allerlei dingen die bonen een beetje lekkerder maken, daarbij geholpen door internet.

Vandaag aten we bami met bonen en kip. Van ‘Smulweb’ haalde ik een eenvoudig recept en paste het een beetje aan onze smaak aan.
Benodigdheden:
– 200 gram bami
– olie om in te bakken.
– 400 gram bonen
– 2 uien
– 200 gram kipfilet
– 2 teentjes knoflook
– 4 eetlepels ketjap manis.

Zo maak je het klaar:

Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Maak de bonen schoon en breek ze door midden en kook ze even 10 minuten voor.
Snijd de uien in ringen.
Snijd kipfilet in blokjes en marineer ze in knoflook (uit de pers) en de ketjap.
Verhit de olie in een wok, doe hierin de kipfilet knoflook/ketjapmarinade.
Even laten bak

ken en dan de uien en de bonen toevoegen.
Dit mengsel roerbakken gedurende 4 minuten op hoog vuur.
Als het te droog wordt beetje water bij voegen.

Je kunt nu alles door elkaar roeren, maar je kunt de bami en de kip/bonen ook apart opdienen.
Eet smakelijk.