Deze week was het herfst in Nederland. Storm en regen.
Deze week had de Christelijke Caravan Club (website zie >>>)  hun najaarskamp op Witterzomer, een camping tussen Assen en Bovensmilde.
Gisteravond zongen Gerard en ik daar op uitnodiging van Wim Cazemier. De provincie Drenthe was aan de beurt om het najaarskamp te organiseren. 100 caravans van de CCC zouden meedoen dit keer.
Wij hadden verwacht dat er al heel wat kampeerders de moed hadden opgegeven, maar niets was minder waar.
“Ja, het programma giet gewoon deur” vertelde Wim ons. Er waren op meerdere dagen afstanden van 40 kilometer gefietst, musea bezocht en onderling had men het ook erg gezellig.

Om 20.00 uur begon het. Na de huishoudelijke mededelingen (van wie heb ik een regenpak geleend? Er werd een broek omhoog gehouden en even verderop een jas)
zongen we gisteren voor en met een hele zaal vol goedgemutste kampeerders, afkomstig uit bijna alle provincies van Nederland.
Van te voren spraken we af dat het publiek ‘het koor’ zou zijn.
Op een liedblad had ik teksten van liederen gezet, dus er kon heel veel meegezongen worden. Er werden zelfs liederen meegezongen die niet op het lied blad stonden. Er was ons gevraagd of we voor de pauze christelijke liederen wilden zingen en na de pauze vrolijk repertoire. Wat natuurlijk niet impliceert dat christelijk niet vrolijk is…..

We hadden een geweldig koor gisteravond. Sommige liederen werden meerstemmig meegezongen; er zaten nogal wat mannenkoor-leden in de zaal!
We zongen natuurlijk ook een paar Drentse liedjes en ik vertelde het verhaal van de glimmende oogjes van dhr. B bij het lied “Meelij, Jet, heb meelij, Jet’ (zie ‘Glimmende oogjes >>> )
Kostelijk wat het zingen van zo’n lied dan teweegbrengt. “Dat zong mijn schoonvader vroeger altijd” riep iemand jolig vanuit de zaal.

de  klok van Arnemuiden, die ook de getijden aangeeft.

Een van de laatste liederen was de meezinger “Als de klok van Arnemuiden”. Na het zingen vroeg een mevrouw uit Zeeland het woord. Zij vertelde dat het lied was geschreven in 1924 naar aanleiding van een scheepsramp bij Arnemuiden. Vier schepen vertrokken bij goed weer en werden overvallen door een plotseling opkomende storm. 4 schepen vergingen, slechts één opvarende overleefde de ramp. De overgrootvader van de mevrouw was ook bij de schippers ‘die op zee gebleven waren’.
Het deed haar familie nog steeds verdriet dat het lied was uitgegroeid tot een kroeglied dat door dronken mensen wordt meegezongen. Ze was blij dat ze haar verhaal even mocht vertellen.

We sloten af met het prachtige lied “de mooiste meid van Slien” van Harm en Roelof.
We hopen dat de kampeerders van de CCC ondanks het slechte weer toch een goede indruk van onze mooie provincie hebben gekregen!