4 november: Eten koken.

Op dit blog heb ik een rubriek ‘Koken’, waarin ik af en toe een blog plaats met een recept van eten dat Gerard en ik heel lekker vinden.
Vandaag in die rubriek geen recept, maar een andere manier van koken.
In het traject ‘Van gas los’ schreef Gerard over de laatste stap: van een gasstel naar een inductiekookplaat. Lees hierbij  het blog van 27 oktober >>>.
Het duurde een week voordat de inductiekookplaat kon worden geïnstalleerd, dus ik moest me iets langer dan één weekend redden met twee electrische kookplaatjes.
Op het gat in het aanrecht waar het gasstel had gezeten lag een grote triplexplaat en daarbovenop stonden de kookplaatjes.

En toen wist ik weer hoe zo’n ‘verwende sikke’ ik eigenlijk ben als het om koken gaat.
Want koken met twee electrische plaatjes is iets heel anders dan koken op gas met 5 pitten. Ben ik anders meestal in een half uur klaar met de maaltijd, nu moest ik er minstens een uur voor uittrekken.
En als ik meer dan drie dingen moest maken (aardappels, groente, vlees bijvoorbeeld), dan was het zaak om van te voren alvast iets te bakken.
Electrisch koken associeer ik  voortaan met ‘twee woorden, negen letters: DUURT LANG’.
(door Jon altijd verbeterd met BIER HALEN, maar dit terzijde).
Eindeloos stond ik te wachten tot het eten wat begon te prutten.
Uien aanbakken: ze bleven maar glazig.
Na twee dagen ervaring zette ik de aardappels op met kokend water uit de waterkoker, dat scheelde weer.

Op de dag dat de inductiekookplaat werd geïnstalleerd wou ik stamppot boerenkool eten,maar dat hebben we die dag niet gehad. Het nam allemaal wat meer tijd in beslag dan we van te voren hadden bedacht. Voor het eerst in ons huwelijk hebben we een pizza aan de Boskamp laten bezorgen.

Nu kook ik met inductiekoken.
Het is nog even wennen.
De helft van de pannen kan weg, omdat we die simpelweg niet kunnen gebruiken.
Maar wat gaat het snel!
En wat is het goed te regelen met die electronische schuifjes!
Maar het aller- aller- allerfijnste aan inductiekoken: het schoonmaken na het koken is een fluitje van een cent.
Doekje d’r over: klaar.

Dit bericht is geplaatst in Koken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.