28 januari: Meringues.

Zondagavond: met z’n allen ‘Heel Holland bakt’ kijken aan de Boskamp.
Het hele stel was compleet gisteravond: we keken met z’n achten hoe Hanneke de tent moest verlaten.

Al tijden wilde ik eens proberen om meringues te maken, maar het was er nog nooit van gekomen. Gerard keek gistermiddag life naar Feyenoord-Ajax, dus ik had alle tijd om dat eens uit te proberen.
Het is niet moeilijk, maar het komt wel krek.
Wat heb ik nodig? Kok Google was behulpzaam.
‘4 eieren, snufje zout en suiker’.
Ik haalde vier eieren uit de koelkast.
De eieren moeten wel op kamertemperatuur zijn, anders komt het schuim niet tot volume’.
O. Dat duurt even.
Ik legde de eieren in een bord met warm water en ging wat anders doen.
Breien. Het was inmiddels al 3-2.

Na drie kwartier vond ik dat de eieren wel op kamertemperatuur waren.
‘De eiwitten splitsen. Er mag geen spoortje eigeel achterblijven.’
Vroeger had ik een eierscheider. Waar is die eigenlijk?
Kastjes en laden bijlangs, tot ik hem uiteindelijk vond in de servieskast in een melkkan waar eigenlijk een sticker op zou moeten: ‘Handige dingen die ik nooit gebruik’.
Toen was het 4-2.

‘De eiwitten afwegen en precies zoveel suiker afwegen.
150 gram eiwit, dus 150 gram suiker. Maar ik had maar 90 gram witte basterdsuiker, dus dat vulde ik aan met kristalsuiker.
‘De eiwitten opkloppen tot er pieken ontstaan. Dan de suiker in kleine delen toevoegen’
Het is heel leuk om te zien hoe de eiwitten veranderen van een doorzichtige, glibberige massa in een egaal wit glimmend schuim. Als je de suiker er door mengt verandert er niks, het wordt alleen erg zoet.

Ik maakte bergjes op de bakplaat met behulp van een klein vul-spuitje dat ik altijd gebruik voor gevulde eieren, maar dat was niet echt handig (lees: het was een grote smeerboel). Gelukkig zijn daar geen foto’s van.
De bergjes moesten op bakpapier op een bakplaat één uur in een voorverwarmde oven van 100 graden en daarna moesten ze nóg een uur in de afkoelende oven ‘drogen’.
Toen ze eindelijk in de oven stonden was de wedstrijd afgelopen en had Feyenoord gewonnen met 6-2. 

Een grote troost voor mijn Ajax-fan was, dat de meringues goed gelukt waren!
Gelukkig zijn daar wel foto’s van. Op de schaal liggen ook chocoladekoekjes van de winnaar van de ‘Heel Holland bakt aan de Boskamp-wedstrijd’ van vorige week zondag: die had zoveel plezier beleefd aan het bakken van de koekjes, dat ze gistermiddag nog maar een een voorraadje had gebakken!

Dit bericht is geplaatst in Koken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.