15 februari: Vliegende Jacob.

Toen ik nog op de Catharina-cantorij zat kreeg ik van Essina ooit het recept voor ‘Vliegende Jacob’, een gerecht met kip en banaan.
Begin deze maand vroeg ze: wat vond je daar eigenlijk van?
Wist ik niet.
Ik had Jacob nooit gemaakt en ik kon het recept ook niet meer vinden.
“In de vaagheid blijven hangen” zou mijn vorige manager gezegd hebben.

Ze stuurde mij het recept opnieuw en woensdagavond stond het op ons menu.
Op internet had ik ook nog verschillende variaties opgezocht en overal stond bij: het is een wonderlijke combinatie van ingrediënten, het ziet er eigenlijk niet uit, maar o wat is het lekker. En inderdaad: het was heerlijk.

Dit is de basis voor 2 personen:
– 200 gram kipfilet
– 1 theelepel Italiaanse kruiden.
– 2 bananen
– 200 cc kookroom, slagroom of een pakje roomsaus
– 50 cc chilisaus
– 100 gr, bacon of gerookte spekjes
– 2 ananasschijven
– beetje peterselie

Zo maak je het klaar:
– snij de kipfilet in stukjes en bak ze gaar.
– leg ze in een ingevette ovenschaal
– strooi de Italiaanse kruiden er overheen
– nu de banaan in helften of plakjes snijden en over de kip verdelen.
– Klop de chilisaus door de room (gebruik je slagroom, eerst een beetje lobbig kloppen)
– Schenk dit mengel over de banaan.
– Bacon of spekjes knapperig bakken en verdelen over de ovenschaal.
– Ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden
– 10 min.voor einde ananas en peterselie erop.
– Dit kun je ook direct doen, maar dan de ovenschotel wel afdekken met aluminiumfolie, anders wordt de ananas te bruin.

Serveren met rijst en salade.

Eigenwijs als ik ben deed ik het net even anders; op internet had ik gelezen dat je de rijst ook als eerste laag in de ovenschaal kon doen, dat deed ik.
Verder moesten er volgens de ‘google-recepten’ ook pinda’s door, dus die zaten er bij ons ook in.
Wij aten dezen schotel met ijsbergsla met appel en ananas.
Verrukkelijk was het. Gerard zei: ‘Dit recept kan wat mij betreft ook in de map ‘.

Met ‘de map’ bedoelt hij de map met een verzameling van van alles en nog wat op kookgebied door de jaren heen.
Het is voor mij een belangrijk criterium dat Gerard vindt dat iets in ‘de map’ kan.
Het hoeft namelijk ook vaak niet…..

P.S. Waarom heet het eigenlijk ‘Vliegende Jacob’?
Kippen vliegen immers niet?
Het heet zo omdat het is samengesteld door Ove Jacobsson uit Zweden.
Hij werkte als bevrachter van vliegtuigen, vandaar.
Essina en Joop: bedankt!

Dit bericht is geplaatst in Koken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.