Vroeger bij ons thuis aten we op zondag altijd soep.
Groentesoep.
Iedere zondag.
Met gebakken aardappels en pudding toe.
Afgelopen week hoorde ik op de radio de stem van Meester G.B.J. Hilterman in het kader van ‘100 jaar radio’ en dan zie ik ons weer zitten aan de keukentafel bij mijn ouders en kan ik de groentesoep met ballen en maggiplant bijna proeven.

Ook wij eten op zondag vaak soep, maar ik beperk me niet alleen tot groentesoep, ik kook ook wel eens wat anders.
Tomatensoep maakte ik altijd met pakjes van Knorr.
Maar sinds ik weet hoe je ook soep kan maken zónder ‘pakjes en zakjes’ probeer ik wel eens wat uit.
Vorige week maakte ik een gebonden tomatensoep die, naast die van Gerard, ook de goedkeuring kon wegdragen van dochters en schonezonen.

Dit heb je nodig voor twee liter soep.
– pakje gezeefde tomaten
– pakje tomatenblokjes
(zie foto)
– anderhalve liter water
– 1 tablet tuinkruidenbouillon
– 1 tablet groentenbouillon
– 100 gram boter
– 100 gram bloem.
– 2 uitjes
– kleine prei

Dit moet je doen:
– boter smelten
– bloem in delen toevoegen en blijven roeren tot er een mooie homogene klont ontstaat, een zogenaamde roux.
– de beide bouillontabletten oplossen in de anderhalve liter water en aan de kook brengen.
– de bouillon heel voorzichtig al roerend toevoegen; steeds even laten oplossen in de massa en onophoudelijk blijven roeren tot de bouillon helemaal is toegevoegd aan de roux.
– de gezeefde tomaten en de tomatenblokjes toevoegen.
– de uitjes snipperen, de prei in kleine ringetjes snijden en ook toevoegen.
– Nog even tien minuutjes laten sudderen. Let op: wel af en toe roeren.

Natuurlijk kun je in plaats van de gezeefde tomaten en tomatenblokjes ook echte tomaten toevoegen, maar dan zit je weer met al die velletjes. En pitjes.
Gemak dient de mens.