18 mei: Werven, werfkelders en een boekhandel in Utrecht.

Al twee blogs schreef ik over ons bezoek aan Utrecht op 10 mei.
Van te voren had schoonzoon Cees al gezegd dat daar langs de grachten werven en werfkelders waren; anders dan in andere steden met grachten werden de goederen in Utrecht via de werven en kelders in de huizen gebracht; onderlangs dus.
Dat gebeurde elders in Nederland meestal bovenlangs, door goederen uit de schepen te takelen en bovenin de huizen te bewaren. Meer weten over de geschiedenis van de werven en werfkelders in Utrecht? Hierbij een link naar de tab ‘De Werven’ op de website ‘de bouw van Utrecht’ >>>
Van Cees wisten we ook al dat die werfkelders tegenwoordig allemaal restaurantjes huisvesten die op hun stukje werf heel gezellige terrasje hebben ingericht.
Daar hebben Henk en ik dan ook even heerlijk van genoten.

Wat ik ook leuk vond was een bezoek aan de boekhandel Broese in Utrecht. Deze boekhandel zit al zo lang in dat pand (onder verschillende namen) dat ze een eigen pagina hebben op Wikipedia >>>.
Daar vond ik een mooi boekje: “Utrechts verleden in vogelvlucht’.
De geschiedenis van Utrecht begint al 3000 jaar voor Christus als zich voor het eerst boeren vestigen op de plek waar zich de huidige Uithof bevindt. Het boekje geeft een overzicht van de ontwikkeling van de stad van het prille begin tot nu, met van iedere periode een korte beschrijving, een kaartje van hoe de stad er toen uitzag en wat er allemaal gebeurde. Dat boekje kon ik gewoon niet laten liggen.
Ik bedacht dat ik nog verjaardagsgeld had liggen, dus toen de mevrouw bij de kassa vroeg: “Is het een cadeautje?” zei ik blij “Jah! Voor mezelf.”
Ze pakte het niet voor me in.

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.