20 juni: Lezer van de maand – Jan Moedt

Hoe kennen we elkaar?
We kennen elkaar via het werk. Ik werk als opleidingsfunctionaris en Ada zit letterlijk een aantal dagen per week tegenover mij.

Waar en wanneer ben je geboren?
Ik ben in 1957 geboren in Appingedam in het kraamcentrum Philadelphia. Mijn ouders woonden op een boerderij midden in het veld bij Siddeburen.

Verliefd, verloofd, getrouwd?
In 2017 getrouwd met Hetty. Uit een eerder huwelijk heb ik 2 kinderen, Rieno (woont samen met Jildou) en Hanneke (is getrouwd met Peter) en Hetty heeft 3 kinderen, Bram, Marjolein en Derk. Verder zijn er ook nog 3 kleinkinderen. 

Levensfase.
Op dit moment werk ik nog fulltime. Daarnaast worden mijn dagen gevuld met kinderen, kleinkinderen, sporten (3x per week hardlopen), Lid van de technische jeugdcommissie van de voetbalvereniging Achilles 1894 uit Assen. De week is redelijk gevuld op deze manier. Het idee is om over 2/3 jaar te stoppen met werken. Heb altijd het idee gehad om dan molenaar te gaan worden. We gaan het zien.

Wat wil je graag met de lezer delen?

De tijd schrijdt voort.
Er zijn momenten in je leven die je wijzen op het feit dat je ouder wordt. Dat het leven voortschrijdt met de tijd. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor het begrip tijd. Ik verzamel klokken (mijn hal hangt vol). Ze lopen geen van allen. Soms even wel als ik alleen thuis ben. De rest van het gezin deelt mijn fascinatie niet en vind dat getik alleen maar vervelend. Iemand zei ooit dat het getik van een klok hem herinnerde aan het voortschrijden van de tijd. Hij had geen behoefte er letterlijk iedere seconde aan herinnerd te worden. De klokken in zijn huis stonden stil of waren elektrisch.

Het voortgaan van de tijd kan je soms overvallen. In december van het vorig jaar is mijn vader overleden na een kort ziekbed. Een begrafenis in stijl met koets en een spreker in het Gronings. Een afscheid passend bij hem. Na de begrafenis zaten we als oorspronkelijk gezin nog even bij elkaar. Mijn broer en zijn gezin en mijn gezin. Ik keek rond en realiseerde mij in één keer dat van alle 18 mensen die er zaten ik de oudste was. Ik kreeg op dat moment de rol van mijn vader. Hij was er niet meer en ik realiseerde me dat de rol van oudste van het oorspronkelijke gezin nu aan mij toebehoorde.
Ik keek nog een keer rond en zag drie jonge vrouwen hoogzwanger. Een dochter van mijn broer, mijn dochter en schoondochter. Nieuw leven in aantocht. Ze zijn ondertussen al geboren, 2 jongens en een meisje. De nieuwe generatie.  Ook dat geeft een nieuwe rol, de rol van Opa. Er was al een kleinzoon eerder geboren dus helemaal nieuw was dat niet. Spannend, nieuw maar o zo leuk. Je eigen ouder worden geeft de jeugd de kans om te groeien en kennis met je te maken. Stond de tijd stil dan zou dit niet gebeuren. Hiermee heeft het ouder worden ook zijn voordelen die je alleen maar kunt beleven door ouder te worden.

Lekker van genieten en beseffen dat je voor dat alles de tijd moet laten voortschrijden. Denk er echter wel om dat de tijd niet moet laten vliegen.
Je beseft dan te weinig wat het je allemaal oplevert.

Dit bericht is geplaatst in Lezer van de maand met de tags . Bookmark de permalink.

1 Response to 20 juni: Lezer van de maand – Jan Moedt

  1. Pieky schreef:

    Mooi, helemaal Jan en toch verrassend. moi, Pieky

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.