Volgende week zaterdag staat ons dorp in het teken van het ‘Festival Roden Proeft’.
Er is in dat weekend van alles te beleven op het gebied van ‘Cultuur, Kunst & culinair’.
Hierbij een link naar de festival-website>>>.

Onderdeel van het voorprogramma van dit festival was een fietstocht met de naam ‘Kerken & Kroegen’. Dit stond er over in de plaatselijke pers:
Op zondag 30 juni worden er verschillende fietstochten georganiseerd. Zo is er een recreatieve tocht van ongeveer dertig kilometer, welke de deelnemers langs verschillende kerken zal voeren. Daar zal of een koor optreden, of een ‘lekenpreek’ worden gehouden. Dit is een luchtige, losse manier van preken. Uiteraard voert de tocht haar deelnemers langs de mooiste plekjes in Noordenveld.

‘Daar zal of een koor optreden…’ en wat denk je?
Dat was het ‘Af&Toe-koor’ van onze PKN-gemeente. Om half twaalf verzamelde zich een groep van zo’n 13 mensen voor de Jacobskerk in Roderwolde. We zouden drie kwartier repeteren;  we zongen 3 bekende liederen: Onze Vader,  Laat zo je licht maar schijnen en Wait for  the Lord. Dan zouden we even lunchen en vervolgens zouden rond half 1 de eerste gasten voor de inloopviering op hun fiets arriveren. Dat gebeurde inderdaad volgens plan,  maar wat niet in het plan was opgenomen was dat de dominee er niet was.  Dat veroorzaakte bij mij wel enige stress. “Jij hebt toch altijd wel wat teksten paraat!” riep iemand jolig. Klopt; ik zit inderdaad niet gauw om woorden verlegen, maar wat op dat moment aan teksten in mijn hoofd zat was niet geschikt om te delen met het publiek. Op het moment dat ik met de telefoon in de hand stond om de voorganger  te bellen kwam hij aangereden.

Pfffff.  Einde paniek.

Hij had tekstboekjes voor iedereen en creëerde  alleen al door zijn aanwezigheid rust in de tent….. eeh kerk.

Niemand wist precies wat er verder ging gebeuren.  Hoeveel mensen zouden er komen? Zouden ze in en uit lopen? Toen we begonnen met zingen zat de Jacobskerk mooi vol; maar de deur stond open en toen ds. Meijles midden in zijn ‘luchtige lekenpreek’ was stopte buiten de volgende groep fietsers.  Lachend en snaterend, zoals het een groep fietsers bij mooi weer betaamt, liepen ze naar de deur. De preek werd onderbroken,  de groep werd welkom geheten, ‘gaat u zitten,  er is nog plaats’ en weer door.

Leuk vind ik zoiets.  Het mag allemaal wel wat losser in de kerk en zo’n experiment spreekt me erg aan.  Bij de tweede sessie waren er beduidend minder mensen,  maar ‘waar twee of drie in mijn Naam vergaderd zijn…. ‘. In dit soort adhoc optredens ligt de kracht van het ‘Af&Toe-koor. Een maand geleden stuurde ik een mail aan alle ‘kaartenbakkers’,  waarna zich 13 mensen opgaven.  Die stuurde ik vorige week de muziek en gistermorgen stond er een koor.  Niet te moeilijke liederen,  mooie bijdrage aan de ‘inloopviering’.

Hierbij een link  naar een uitvoering van Wait for The Lord die ik vond op YouTube. ‘Wait for the Lord’ >>>