Het openluchtspel in Roderwolde in samenwerking met de PKN Roden-Roderwolde: zo op het oog een wonderlijke combinatie
Vanmorgen was de jaarlijkse openluchtdienst van onze kerk in het Openluchttheater in Roderwolde.
Er waren twee dingen anders dan andere jaren:
– Er was geen viering in de andere kerken van onze gemeente
– Er deden spelers van het Openluchtspel mee aan deze viering.

De ‘kerk’ zat bomvol.
Dominee Walter Meijles kwam op zijn fiets de bühne oprijden en stapte af voor het café.
Hij stelde zich voor als ‘dominee op dóóóórtocht’. Overal probeerde hij de blijde boodschap te brengen en had daarvoor eigenlijk alleen maar een tafeltje nodig.
Hij gebruikte een tafeltje van het terras van Café Meijer voor de groene antipendium (die in de kerk altijd over de avondmaalstafel hangt) en haalde uit zijn tas een demontabele reis-kandelaar en een kaars die hij aanstak.
Tot zijn grote geluk zat daar zomaar een heel orkest op het podium (Chr. Muziekvereninging Oranje) dat ook nog alle muziek die hij had uitgezocht voor de viering kon spelen. “Des Heren wegen zijn ondoorgrondelijk…”

Ondertussen kwam de eigenaar van het café eens kijken wat er aan de hand was. Hij gaf toestemming aan de ‘dominee op dóóóórtocht’ voor zijn hagepreek.
We maakten kennis met de dochter van de cafébaas en met het verloofde stel dat bij de buren inwoonde. Tenslotte kwam Loeks, dagelijks kroegbezoeker, ook naar de hagepreek luisteren. Hij hoorde dat de dominee de blijde boodschap kwam brengen.
“De bliede bosschup? Heb ik de lötterij wonnen?”
Nee. “Of is buurvrouw Fenna heur stem plotseling kwiet?” Nee, ook niet.
“Is de drank ’t café dan misschien graotis?!?”
Ander blij nieuws kon er volgens Loeks niet zijn.
Gelukkig had de dominee nog een fles wijn in de tas voor na de viering.

Het was al snel duidelijk. Het verloofde stel was niet gelukkig met elkaar. Hans was gearrangeerd verloofd met Alie, maar was verliefd op Marthe, de dochter van de cafébaas
De ‘dominee op dóóóórtocht’ was heel vernuftig in akte 3 en 4 geschreven en vertelde het bijbelverhaal van Jacob die verliefd was op Rachel, maar door de streken van Laban eerst trouwde met zus Lea.

Voor het dankgebed vroeg de voorganger aan de mensen waar ze voor wilden bidden en/of danken. Loeks vond ‘wijn’ wel een belangrijk onderwerp. Alle onderwerpen die waren genoemd (zelfs de wijn bij het vieren van het leven) werden in het gebed benoemd, waardoor het veel zeggingskracht kreeg.

Was je niet bij deze viering, dan heb je beslist wat gemist.
Voor mij was de medewerking van muziekvereniging Oranje één van de hoogtepunten.
In een kerkzaal zijn ze soms te luid, maar hier kwam de muziek heel goed tot zijn recht.
Helaas zijn er geen opnames gemaakt van deze viering, dus ik kan niet laten horen hoe mooi het was. maar één van de stukken die Oranje speelde heb ik op YouTube gevonden, uitgevoerd door een ander orkest. Hierbij een link naar dat stuk >>>>: luister en geniet.

Vanmorgen kwamen we er niet achter of Hans en Marthe elkaar ook hebben gekregen.
Wil je dat wel weten? Het stuk wordt nog gespeeld op 27 en 28 augustus: hierbij een link naar de website van het Openluchtspel Roderwolde >>>.

Enne….wat was nou eigenlijk die blijde boodschap? Volg je hart en leg de levenszaken in gebed aan God voor. Hij is er altijd voor jou, ook al gaat het niet altijd zoals jij had bedacht.

Vanmorgen zag ik mensen in de openluchtkerkzaal echt genieten van wat er te zien en te horen was. Dat mag wat mij betreft best vaker!