Vanmiddag liepen we in heerlijk zonnig weer naar het centrum van Roden om ons nog even te vergapen aan de mooie praalwagens die we gisteren door de straten van Roden hebben zien rijden. Het thema was dit jaar ‘Mythes en legendes’.

Toen we gistermorgen voor de optocht aan langs de opgestelde wagens liepen was het al weer genieten. Je ziet dan de wagens nog zonder figuranten maar ook toen al stak er ééntje met kop en schouders boven de anderen uit: Dracula van bouwgroep Altena. De bovenkant stelde een kerkhof voor waar je grafzerken zag van Dracula en zijn bruiden. Daaronder zag je de wereld van de levende doden.

Huiveringwekkend in sfeer en kleurstelling. Enge muziek. Toen ’s middags de wagen voorbijkwam in de optocht zagen we de griezelige bewoners van de wereld onder het kerkhof. Creepy in kwadraat.

…..en daaronder Helena zelf in haar kist.
Het graf van Helana……

Heel verrassend was een hele groep verontruste dorpsbewoners die met stokken en mestvorken ten strijde trokken tegen heer Dracula. Een praalwagen die een verhaal vertelt: een terechte winnaar van de 1e prijs bij de bouwgroepen én ereprijs van de hele Rodermarktparade van gisteren.

De Bokkenrijders
Joris en de draak.

Maar daarnaast was ik ook onder de indruk van Joris en de Draak en de Bokkenrijders, die respectievelijk de 2e en de 3e prijs in de wacht sleepten. Dit blog is te kort om recht te doen aan de hele optocht. De ouders van de diverse scholen hadden zich namelijk ook weer van hun beste kant laten zien. Benieuwd naar de andere wagens? Kijk dan even op de website van DitisRoden.nl bij 22 september, daar vind je een mooie foto-reportage.

Mijn dag bestond voornamelijk uit ‘door het dorp heen en weer lopen’. Na de middagoptocht deed ik met twee dochters en twee schoonzonen waar ik me één keer per jaar met hart aan ziel aan overgeef: muntjes schuiven op de kermis.
(zie ‘Laot Aaltje maor schoe’m >>>).
Inclusief ‘kloeten in de boek’ van de spanning en de sensatie.
Daarna trakteerden Frea en Jon op vers gebakken oliebollen.
Wat weer een topdag!