Vrijdag 20 september kwam ik op de cantorij-repetitie binnenlopen, toen bas Joop tegen me zei: “Wat doe je hier? Daniël Lohues is op televisie: hij zit bij De Wereld Draait Door.”
Bedankt voor de info, maar op dat moment kon ik er niets mee.
Toen ik ’s avonds thuis kwam was ik het eerlijk gezegd al weer vergeten, dus ik zag Daniël niet.

Maandagmorgen 23 september kwamen mijn broer en schoonzus op de koffie; op ziekenbezoek bij Gerard maar natuurlijk ook even uitgebreid bijpraten.
“Heb je Lohues gezien vrijdagavond?”
Hij was wel duidelijk: dat moest ik wel even gaan terugkijken.

Woensdagavond zocht ik het programma op en spoelde door naar het moment dat Lohues aanschoof bij Matthijs van Nieuwkerk.
Hij kwam vertellen over zijn nieuwe theatershow ‘Daniël Lohues en Holland Baroque’.
Dit staat er over op zijn website:

Luisterend naar Daniël Lohues’ werk valt zijn sterke affiniteit met de grote meesters van de klassieke muziek op. Dat Lohues zich laat inspireren door Bach en diens nalatenschap was de aanleiding voor deze samenwerking. Zo gaan Daniël Lohues en Holland Baroque samen op zoek naar eigen jeugdherinneringen rondom Bach in een programma vol barok en poëtische liederen. Naast bekende stukken van Lohues zoals ‘Op fietse’, ‘Als de liefde maar blijft winnen’ en ‘Tik Tak’ klinkt nieuw werk van Lohues maar natuurlijk ook muziek uit de achttiende eeuw.

Foto: website Daniel Lohues

Daniël Lohues is een muzikale en artistieke duizendpoot. Hij is (film)componist, singer-songwriter, bandleider, gitarist, organist, pianist en schrijver, om zijn belangrijkste artistieke uitingen te noemen.

Holland Baroque is een eigenzinnig barokorkest dat zijn instrumenten durft te laten zingen, dansen, huilen en lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Holland Baroque werkt sinds zijn oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Oprichters Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling bewaakt de klank van het ensemble, maakt eigenzinnige programma’s en herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque. Na jaren van muzikale ontmoetingen is het ons glashelder: barok is op vele plekken te vinden. Barok is nu.

Het hele orkest zat die vrijdagavond bij Van Nieuwkerk op het podium en Lohues nam glimmend van trots zijn plek in achter het orgel en speelde en zong samen met het orkest een nieuw Drents lied: ‘Half april’.
Hierbij een link naar dat fragment >>> uit DWDD.

Kijk en geniet van de muziek, van de ongewone combinatie, maar kijk vooral naar Lohues en hoe hij er van geniet: het plezier spat er van af.
Hulde voor deze man die zo vernieuwend met oude muziek bezig is en de streektaal, moderne én klassieke muziek zo prachtig bij elkaar brengt.

Het nummer heet half april, maar ik kijk uit naar half oktober; mijn broer, één van zijn oude vrienden en ik hebben namelijk kaarten voor deze voorstelling in De Nieuwe Kolk in Assen. Ik voel mij een bevoorrecht mens.