Op 8 oktober  schreef ik over Lübeck. Die stad heeft 7 kerken, die bijna allemaal in de stadswandeling waren opgenomen.  Veel te veel van het goede vond Gerard,  dus we bedachten dat we er maar één ook van binnen zouden bekijken. De keuze viel op de Mariënkirche. Twee bijzondere aspecten van die kerk wil ik vandaag op deze website onder de aandacht brengen.

In een nis lagen twee kapotte klokken op de grond. Het bleek een ‘Mahnmal’ te zijn: een speciale vorm van een monument dat door zijn aanwezigheid waarschuwend herinnert aan een historische gebeurtenis.
Dit stond op een bordje ernaast:
Op Palmzondag 1942 bombardeerden de geallieerden de binnenstad van Lübeck.
(Meer weten? Zie Lübeck brennt >>>)
De klokken stortten uit de brandende zuidertoren in de diepte van de kapel. 
Twee klokken liggen hier, gebarsten en deels gesmolten, als vermaning tegen oorlog en geweld
Dat ontroert me dan.
Duitsland worstelt nog altijd met de gevolgen van de 2e Wereldoorlog en dit herinnert mij er weer aan dat ook de Duitsers daarvan  erg te lijden hebben gehad.

Het tweede aspect was een klein muisje dat ik volgens de folder moest opzoeken.
Ik vond het in de lijst van een zandstenen relief dat het laatste avondmaal verbeeldde.
Op de foto hiernaast is het de zwarte vlek links onderin de lijst, onderaan dit blog vind je een uitsnede van Rosemarie. Dit is de legende die bij dit muisje hoort:

Aan het begin van de dertiende eeuw was er in Lübeck een rijk bloeiende rozenstruik, die groeide aan de muur van de Mariënkirche. Iedereen die haar zag stopte en bewonderde de rozen en ademde de weelderige geur van de bloemen in. Tijdens de ruige dagen van de piraterij van de Denen waren de mensen in Lübeck gefascineerd door de oude rozenstruik en geloofden dat Lübeck vrij zou zijn zolang de struik groen en bloeiend was. Vele jaren genoten ze van de roos, tot de struik op een dag begon te verwelken. Wat was er gebeurd? De inwoners van de stad ontdekten dat de muis Rosemarie een nestje tussen de wortels had gemaakt en haar jongen knabbelden aan de wortels.

Toen kwam het noodlot over Lübeck, De stad werd  gedwongen zich over te geven aan de Denen en in 1201 erkende het stadsbestuur de Deense koning Knud VI als heerser.
Maar in 1227 slaagden de Noord-Duitse vorsten en steden er in de Deense heerschappij van zich af te schudden en versloegen ze de Deense koning Waldemar II.
De Hanzestad was weer vrij en Lübeck werd krachtiger en machtiger. De stadsraad besloot om van muis Rosemarie een ​​gedenkteken te maken door haar te vereeuwigen in een zandstenen reliëf in de Mariënkirche; als waarschuwing dat uit een klein kwaad in één nacht groot ongeluk onstaan kan.
Ook een soort Mahnmal dus….
Wie de muis aanraakt zal gelukkig worden.
Daarom is ze ook zo zwart.
Dat deed ik ook natuurlijk.
Je weet maar nooit……