Vrijdag kreeg ik een aantal felicitatie-apps voor mijn 59e verjaardag.
Als antwoord reageerde ik:  “Vandaag ben ik nog gewoon aan het werk, dit weekend komen de filistijnen over ons: dan vieren we het met familie en gezin.”
Eén vriendin wist niet wie die filistijnen waren…..

Voor mensen die met de bijbel zijn opgevoed zijn de Filistijnen een bekend volk.
Het was één van de vijanden van het volk Israël en met name Simson had veel met hen te maken.
De uitdrukking “De Filistijnen over U!” wordt gebruikt als men overvallen wordt door een rumoerige groep mensen. Dat is een goede omschrijving van onze familie en ons gezin.

Simson was een man Gods; zijn verhaal kun je vinden in het boek Richters in het oude testament. Simson was heel erg sterk en had een zwak voor vrouwen. Eén van die vrouwen, Delila, was een Filistijnse en zij heeft Simson verraden. Hiernaast een afbeelding van hen uit onze kinderbijbel.
Het hele verhaal van Simson en Delila lezen? Klik hier voor dat gedeelte in de basisbijbel >>>

De Filistijnen komen ook nog op een andere manier in onze Nederlandse taal voor om uit te drukken dat iets stuk is. Als je auto na een ongeluk niet meer gerepareerd kan worden dan zeggen we: “Mijn auto is naar de filistijnen”.
De verhalen over de Filistijnen die in de bijbel staan  hebben dat volk een slechte naam bezorgd: ze worden afgeschilderd als een barbaars en moordzuchtig volk. Wie in handen van de Filistijnen viel, bracht het er meestal niet levend van af. Daardoor ontwikkelde  Filistijnen zich tot een soort scheldwoord met de betekenis ‘vernielers’, ‘verachtelijke, moordzuchtige mensen’. Van daaruit ontstond de uitdrukking naar de filistijnen voor iets wat kapot gemaakt of voorgoed bedorven was.

Heel trouwe lezers van mijn blog weten misschien nog dat ik al eens eerder een blog schreef onder de titel ‘Filistijnen’. Daarin vroeg ik aandacht voor het verhaal dat de vader van schoonzus Ali in de streektaal had geschreven over zijn kleinzonen die een nichtje (onze Carlijn) op bezoek kregen. Voor de liefhebbers: hierbij een link naar dat blog met het verhaal van Freerk Wiechers  >>>

Het is inmiddels maandagmorgen en de filistijnen zijn weer weg.
Na bovenstaand verhaal over ‘vernielers en verachtellijke, moordzuchtige mensen’ kan ik je gerust stellen: voor onze filistijnen geldt alleen de omschrijving ‘een groep rumoerige mensen’.
Als die rumoerige mensen dan ook nog gaan sjoelen……