Net als het Lieverse Diepje en de Drentse Aa is de rivier de Vecht begin jaren ’70 gekanaliseerd; de kronkels werden er uit gehaald. De toenmalige opvatting was dat er op die manier meer land ontstond en de rivier was beter te beheren.
Het Tierpark Nordhorn ligt aan de Vecht en in het park zijn nog twee oude armen die men gebruikt voor waterdieren vanwege de gunstige samenstelling van het water.
Zo kun je in het park beverratten vinden en ijsvogels nestelen in de oude rivieroever.

Gedachtenwolkje….

…..uitslovers!

Het park herbergt ook een drietal zeehonden.
Twee daarvan zijn al oud en hebben allebei problemen met hun ogen, een derde was nog fit en gezond.
Wij stonden tien minuten voor de aangegeven voedertijd al aan de rand van het bassin, want dat wilden we niet missen.
Toen de verzorgers aankwamen met hun emmertje vis zwommen er twee zeehonden gretig voor het voerdervlondertje heen en weer, maar de derde bleef op veilige afstand een keek het allemaal afwachtend aan. (je ziet het kopje van de derde links van het midden op de foto links)
De verzorger zei dat dat altijd zo was. Het was een komisch gezicht: twee zeehonden deden allerlei kunstjes en kregen als beloning steeds een visje, de derde had in mijn beleving een gedachtenwolkje boven zijn hoofd waar in stond ‘UITSLOVERS’

In 2004 was een zeehond uit deze dierentuin behoorlijk in het nieuws.
Zeehond Hannes ontsnapte uit de dierentuin, kwam in de nabijgelegen rivier de Vecht terecht en zwom naar het Nederlandse deel van die rivier.
Vervolgens werd hij opgevangen in Pieterburen. Tierpark Nordhorn wilde Hannes graag terug, maar daar waren dierenrechtenactivisten in Nederland het niet mee eens. Het kwam tot protesten en zelfs tot een rechtzaak. De dierentuin werd in het gelijk gesteld als eigenaar van Hannes, maar tot een terugkeer van Hannes heeft dat niet geleid. Dierenactivisten bevrijden Hannes uit Pieterburen en zetten hem uit in zee.

Jammer voor Tierpark Nordhorn, maar ze zijn beslist niet in de negativiteit blijven hangen. Door alle publiciteit namen de bezoekersaantallen, met name uit Nederland, namelijk behoorlijk toe!