Ons bezoek aan het Koninklijk Paleis in Amsterdam (zie HET balkon >>>) leverde naast heel veel plezier met elkaar en een hele leuke dag ook een zere nek op.
Met de audio-guide krijg je namelijk heel veel informatie over wat er allemaal te zien is in het paleis en dat is best veel en het is ook nog eens allemaal hoog, dus je staat regelmatig in de hoogte te turen.

Op dit blog ga ik echt niet uitwijden over alle beelden die we hebben gezien, want dan heb ik aan vier blogs nog niet genoeg. Vandaag belicht ik een aantal dingen die ik zelf interessant genoeg vind om onder de aandacht te brengen.

Het gebouw is nu in gebruik als paleis, maar is oorspronkelijk gebouwd als stadhuis.
Dat is nog heel heel goed te zien in de historische aankleding; de beelden en schilderijen verwijzen vaak naar de eerste bestemming van een ruimte.
Boven de deur van de kamer zaal waar faillisementen werden afgewikkeld bijvoorbeeld hangt een marmeren beeld van een historische pechvogel, namelijk Icarus.
Hierbij een link >>> naar een pagina van de website van het Paleis op de Dam met een mooie foto van een vallende Icarus.

In de burgerzaal bevindt zich boven de ingang naar de schepenzaal (de vroegere politiemacht) een beeldengroep die  gerechtigheid uitbeeldt met een zandloper en martelwerktuigen. De ‘Gerechtigheid’, vrouwe Justitia,  vertrapt de ‘Hebzucht’, gerepresenteerd door koning  Midas met ezelsoren, en de ‘Nijd’, uitgebeeld als Medusa met slangen als haar.
(Klik op de foto voor een vergroting)

Er was ook een mooi beeld van een hond, die de wacht hield bij het dode lichaam van zijn baas; die hond stond symbool voor ‘trouw’.

Eén van de laatste onderdelen van de rondleiding was ‘de Vierschaar’.
In die ruimte werden vroeger de doodsvonnisen uitgespoken.
Het is heel groot en indrukwekkend; je voelt je er als bezoeker al heel nietig bij, hoe zal dat geweest voor de veroordeelden van destijds?

Om daar een goed beeld van te krijgen kun je een filmpje bekijken dat onderaan de informatiepagina over de Vierschaar staat.
Even helemaal naar beneden srollen.
klik hier>>>