Hoe kennen wij elkaar?
Ik ben de broer van Ada.

Waar en wanneer ben je geboren?
Ik ben op 28 augustus 1964 geboren in Hoogersmilde.

Verliefd? Verloofd? Getrouwd?
Ik ben getrouwd met Annette. We hebben twee kinderen, Coby van 18 en Cor van 15.

In welke levensfase zit je nu, hoe vul je je dagen?
Ik ben werkzaam bij een ICT-bedrijf in Hilversum en werk daar bij de afdeling Managed Services.
Mijn werkzaamheden bestaan uit het op afstand beheren van de ICT Infrastructuur van klanten. Deze ICT-infrastructuur draait voor het grootste deel in onze datacenters in Waalwijk en Groenekan.
Omdat ik in Assen woon en mijn werkgever in Hilversum zit, heb ik het voorrecht om twee dagen per week thuis te mogen werken.


Wat wil je graag met de lezers delen?
Naast dat computers mijn werk en mijn hobby zijn, heb ik nog een andere grote liefde.
Dat is Single Malt Scotch Whisky. In dit blog wil ik vertellen hoe ik het heb leren kennen, en hoe je er van kunt genieten.

Single Malt Scotch Whisky, The Water of Life.
Ik heb single malt Scotch whisky leren kennen op mijn vakanties met Annette naar Schotland. Toen wij elkaar leerden kennen bleek zij al een aantal keren met haar ouders naar Schotland te zijn geweest en het stond al jaren op mijn verlanglijstje. Onze eerste vakantie samen was dus naar Schotland, we hebben toen door Schotland getrokken en zijn op verschillende plaatsen geweest. In een Visitor Centre bij Urqheart Castle (Loch Ness) heb ik toen een boekje over whisky gekocht om er wat meer over te weten te komen (zie afbeelding 1). Dit vond ik zo interessant dat we die vakantie gelijk vijf distilleerderijen bezocht hebben.

Afbeelding 1
Een whisky mag alleen single malt genoemd worden wanneer de whisky van één distilleerderij komt en voor het proces van het maken van whisky alleen malt van gerst gebruikt is en geen andere graan alcohol is toegevoegd.
Een whisky mag pas Scotch genoemd worden wanneer deze minstens 3 jaar heeft liggen rijpen op eikenhouten vaten binnen de Schotse landsgrenzen.
Voor de lagering wordt gebruik gemaakt van vaten welke eerder gebruikt zijn om sherry of bourbon op te lageren. Sporen van deze eerdere lageringen proef je ook weer terug in de smaak van de single malt Scotch whisky.
De andere whisky vorm is blended whisky. Deze bestaat uit een groot percentage graan alcohol en vervolgens wordt daar een mix van single malt aan toegevoegd om een bepaalde smaak te maken.
Blended whisky is de whisky vorm welke het meest verkocht wordt. Voorbeelden hiervan zijn Johnny Walker, Ballantines etc.
Voor mij is het zo dat ik geen blends meer drink omdat een blend het naar mijn smaak niet haalt bij een goede single malt als Ardbeg, Talisker, Springbank of Oban.

Het mooie aan single malt Scotch whisky is dat smaken zo verschillen.
Per distilleerderij en regio (zie kaart) is er een groot verschil in smaken
Smaken als noten, citroen en chocolade kun je terug proeven en ook de smaak van turf. Dit laatste komt omdat voor het drogen van de malt, turfvuur wordt gebruikt.
Het gebruiken van turf wordt niet door alle distilleerderijen gedaan. Van de geturfde whisky’s zijn Ardbeg en Lagavullin (beide van Islay) wel het bekendst.

Naast Schotland wordt verder over de hele wereld wel single malt geproduceerd, waarvan Ierland, Japan en India wel de bekendste zijn.
In de Verenigde Staten wordt vooral bourbon en Tennessee whiskey gemaakt. In plaats van gerst wordt voor deze whiskey’s mais als basis ingerediënt gebruikt. Een voorbeeld van Tennessee whiskey is Jack Daniels.
Sinds ik single malt drink heb ik geen bourbon meer aangeraakt. Wanneer je aan de aan de smaak van single malt gewend smaakt bourbon wel heel raar.

Mijn favoriete distilleerderijen liggen op Islay en in Campbeltown. Op Islay heb ik vier van de negen distilleerderijen bezocht, waarvan ik Coal Ila wel het bijzonderst vond.
Hieronder zie je een foto van mij voor de Coal Ila distilleerderij.

Een deel van mijn huidige whiskey collectie:
(klik op de foto’s voor een vergroting)

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in single malt whisky zou ik aanraden om eens naar een proeverij bij een slijter of naar een whiskyfestival te gaan. In de stad Groningen wordt eind maart altijd het Gronings Whisky festival georganiseerd (link zie>>>) waar ik zelf ook al meerde keren geweest ben.  Een echte aanrader.
Op het internet zijn ook diverse proeverijen te zien waar kenners een whisky proeven, beschrijven en met een cijfer waarderen.
Persoonlijk vindt ik Ralfy (link zie >>>)  wel het leukst.