Sinds ik heb ontdekt hoe je zelf lekkere soep kunt maken zonder die pakjes van Honig of een ander merk, probeer ik van alles uit.
Zondag hadden we zin in uiensoep.
Toen ik de bereidingswijze opzocht op internet bleek dat je daar wel een uur voor moet uittrekken, maar dat vonden we niet erg.
Het was immers zondag: alle tijd.

Dit heb je nodig:
400 gr uien
1 teentje geperste  knoflook
2 eetlepels bloem
1 ltr bouillon
(ik gebruikte rundvleesbouillon-blokjes van Maggi, maar als je de soep helemaal zelf wilt maken moet je bouillon trekken van rundvlees)
2 theelepels tijm

theelepel kruidnagel poeder
Peper en zout
30 gr boter

Als je het op z’n Frans wilt eten heb je ook stokbrood en geraspte, belegen kaas nodig.

Dit moet je doen:
Verwijder de buitenste schillen van de uien en snijd ze in halve ringen.
Verhit de boter in een pan met dikke bodem en voeg de uien toe.
Bak ze nu langzaam aan; het bakken van de uien duurt zeker 40 minuten.
Roer ze tussentijds af en toe door; de bodem mag een beetje bruin worden.
Als ze goudbruin zijn, zijn de uien klaar.
Nu de geperste knoflook toevoegen en de tijm.
Even goed doorroeren en kort meebakken.
Dan meng je de bloem goed door de uien heen en laat het mengsel vervolgens in 5 minuten gaar worden.

Ondertussen heb je de bouillonblokjes opgelost in een liter kokend water en kun je die bij het uien-bloem-mengsel gieten. Schraap gerust even over de bodem van de pan, zodat het bruin van het aanbakken van uien loskomt: dan smaakt de soep nog lekkerder.

Nu laat je de soep nog 10 minuten trekken en breng je hem op smaak met een beetje peper en zout.

Ik serveerde er stukjes stokbrood bij met geraspte kaas, die we even in de soep legden en vervolgens opaten.
Als je het echt op z’n Frans wilt doen eet je het stokbrood niet direct op, maar zet je de soepkom met stokbrood+geraspte kaas nog even 5 minuten in de oven op 220 graden.
Maar meestal vind ik dat ‘gedoe’.
Zonder gedoe is het ook al heel lekker!