Toen we nog los mochten lopen in Nederland ging ik iedere week met mijn broer een wandeling maken. Wij gaan dat zeker weer oppakken als het ons gegeven is, maar nu even niet. De laatste keer was donderdag 12 maart en het lijkt een eeuwigheid geleden.

“Zullen we naar het Asserbos?” stelde hij voor.
“Dan drinken we even koffie bij het ‘Duurzaamheidscentrum Assen‘.
Wij woonden vroeger in Hoogersmilde heel dicht bij het Drents-Friese Wold en ook bij ons in Roden in de kop van Drenthe zijn bossen genoeg om in te wandelen en te fietsen, dus ik was nog nooit op het idee gekomen om in het Asserbos te gaan wandelen. Sterker nog: ik zat twee jaar op de HAVO in Assen en heb daar vervolgens 7 jaar op het parket van de Officier van Justitie gewerkt en ik was nog nooit bij de kinderboerderij in het Asserbos geweest.
We kozen de ‘blauwe pijltjes wandeling’ en liepen een dik uur.
Mijn broer zat ook in Assen op de middelbare school en woont al jaren in Assen; hij weet de weg en weet veel van de omgeving.

Hij wees me op het gebouw van RTV-Drenthe en op het eerste woonhuis van zijn schoonouders, het huis waar mijn schoonzus Annette is geboren.
“Kijk, we lopen nu achter uitspanning ‘De Hertenkamp’.”
O ja.
Aan de overkant was zalencentrum  Bellevue, waar je rijexamen deed.
We haalden herinneringen op aan rijschoolhouder Roelf Houwer uit Smilde; de hele familie heeft bij hem rijexamen gedaan. De sterke verhalen komen nog wel eens voorbij op een verjaardag en worden door de jaren heen steeds sterker.

De wandeling was 9 kilometer en het pad was niet overal even goed begaanbaar.
Er lagen grote plassen, soms was het modderig, soms glibberig en soms zelfs uitgesproken drassig. Wat een avontuur heeee!
En wat een verrassend mooie omgeving!
Ondertussen kwamen bij ons de herinneringen weer boven van muziek uit de jaren ’70 en hoe we daar samen (ondanks onze puberruzie’s) ontzettend van konden geniet.
Deze wandelingen met mijn broer zijn een erg aangename bijvangst van een op zich vervelende gebeurtenis: de nasleep van een longembolie.
Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht.
En ik weet inmiddels wat Assen, naast een heerlijk vertrouwd winkelcentrum, nog meer te bieden heeft.