Er zijn mensen die veel mooiere dingen met bloemen doen dan ik, maar ik ben dan ook geen bloemist.
Wat ik in de rubriek ‘Bloemen’ op mijn website laat zien, zijn dingen die ik met bloemen doe.
Simpele ideeën, die vooral bedoeld zijn om te laten zien dat het heel eenvoudig is om iets moois met bloemen te doen.
Het meeste plezier beleef ik aan het zelf maken van bloemstukken, zoals een herfstmand, een adventsstuk in de maand voor kerst of een voorjaarsbloemstuk voor een bevriend echtpaar.
Daarvoor gebruik ik altijd bloemen uit onze eigen tuin en groen dat ik in bermen of in het bos zie.

Vaste lezers weten dat ik heel veel doe met de hortensia’s die in onze tuin staan.
We hebben ze in veel verschillende kleurschakeringen; zodra de eerste bloemen zich laten zien haal ik vaak al wat naar binnen en tot in het late najaar ‘schik ik bloem’ met hortensia’s.
Het zijn mooie, volle bloemen, die een stuk oasis al gauw opvullen en die er ook lang mooi uit blijven zien. Als je ze droogt, behouden ze vaak hun mooie kleur, dus met kerst heb ik altijd nog wel een vaas met gedroogde hortensiabollen met kleine lichtjes erin staan. Paar blauwe en paarse ballen er bij in: klaar.
Als je in het menu onder ‘Alledag’ op ‘Bloemen’ klikt, kom je op een introductiepagina bij dit onderwerp met in de banner een hele mooie foto van een bloemstukje met rozen dat ik deze zomer maakte. Daar vind je ook vier voorbeelden van blogs over bloemen die ik in het verleden al eens schreef.

Op deze eerste kerstdag een voorbeeld van eenvoudige bloemsierkunst.
In Gerard’s kerstpakket zaten allemaal producten die te maken hebben met Tapas; etenswaren maar ook een robuuste borrelplank en drie schaaltjes.
Schaaltjes met mooie kleuren.
Toen ze met z’n drieën op het aanrecht stonden dacht ik: daar zou je mooi drie kleine kerststukjes van kunnen maken.
Zo gedacht, zo gedaan.
Uit onze tuin haalde ik conifeer, wat takken van een spar, skimmia, paarse besjes en wat groene heester.
Van boven haalde ik de doos met verzameld ‘kerstbakjes-spul’ en maakte drie verschillende bakjes.

– het grijs-rode schaaltje werd versierd met heester, skimmia en rode kerstviersiering, waaronder de oude piek uit de kerstspullen van mijn ouders.
– de blauwe met conifeer, paarse besjes en zilverkleurige accenten, waaronder onze eigen piek (die nooit bovenin een kerstboom heeft gezeten…..)
– het groene exemplaar werd gevuld met sparrengroen, dennenappels en gouden accessoires.
Met z’n drieën versieren ze onze grote keukentafel.

Meer lezen over het boek 1960 -2020?
Hierbij een link naar de verzamelpagina van deze blogreeks ‘Te boek ….. of niet te boek’.