Al jaren bezing ik de lof van kok Cor uit het Heijmanscentrum als het gaat om zijn mosterdsoep. Nergens zo lekker. Zelf had ik wel eens geprobeerd om mosterdsoep te maken, maar dat was toen zo scherp dat je bij het eten de tranen in de ogen sprongen.
En dat was niet van ontroering.
Op dat moment nam ik mij voor om dat niet nog een keer te koken.
Maar zondag trok ik de stoute schoenen aan en probeerde het nog eens.
Met een recept van internet kon er mijns inziens niet zoveel fout gaan.
Het was erg lekker. En er kwamen geen tranen; ik had er ook niet zoveel mosterd in gedaan als de vorige keer.
Zo maak je mosterdsoep:
– 50 gram boter
– 50 gram bloem
De boter smelten (niet bruinen) en daarna de bloem in delen oplossen tot een roux ontstaat.
Roux 10 minuten op heel zacht vuur laten garen.
– 125 gram gerookte spekreepjes alvast knapperig bakken.
– 1 liter tuinkruiden- of groentenbouillon al roerend bij de roux gieten.
Tien minuten zachtjes laten koken, daarna eventuele klontjes fijnmaken met een staafmixer.
– kleine prei in kleine ringetjes snijden
– 1 klein uitje snipperen
Deze fijngesneden groenten toevoegen aan de soep.
– 200 cc kookroom, 2 eetlepels Groningse mosterd en de uitgebakken spekjes ook aan de soep toevoegen.
Nu de soep nog even laten sudderen.
Bijna net zo lekker als die van Cor.
Miranda
De lekkerste mosterd soep die ik heb gehad is bij de rode kater in Eelde 🙂