Maandagmorgen 16 december stond er in het DvhN de strip ‘Single’ een woord dat ik niet kende. Een oudere meneer ligt in een ziekenhuisbed en vraagt aan Fatima, de verpleegkundige, wat toch ‘OK Boomer’ betekent; mensen zeggen dat steeds tegen hem.
De meneer noemt zijn naam en Fatima zegt vervolgens ‘OK Boomer!’
Snapte ik niet.
Wat is boomer?
Er was even niemand in de buurt, ik kon het niet aan iemand vragen, dus ik vergat het weer.
Dinsdagmorgen las ik op NU.nl het volgende bericht:
Het woord ‘boomer’ is verkozen tot het Woord van het Jaar 2019, maakt de Dikke Van Dale dinsdag bekend.
Het woord kreeg 41,8 procent van de stemmen.
Boomer wordt door veelal jongeren gebruikt om een iets ouder persoon aan te wijzen, die volgens hen ouderwets denkt en gedateerde opvattingen heeft.
Het woord zelf is afgeleid van het woord babyboomer, waarbij mensen worden aangeduid die tijdens de geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog het levenslicht zagen
‘Ok, boomer’ betekent dus zoiets als: ‘Stop eens met zeuren ouwe, we hebben het met je gehad.’ Of: ‘Ik kan het je wel uitleggen, maar je snapt het toch niet.’
Wanneer ben je dan eigenlijk een boomer? Ik zocht het op op wikipedia. Babyboomers zijn de mensen die geboren zijn tussen (grofweg) 1945 en 1955 . Deze generatie heeft een aantal gemeenschappelijke ervaringen. Ze groeiden op in de naoorlogse opbouwperiode waarin de welvaart voor het eerst sinds vele jaren toenam en ging studeren in de woelige periode tussen 1965 en 1975. Er ontstond hierdoor een zogenaamde jeugdbult; een relatief grote jongere generatie. Omdat jongeren meestal progressiever denken dan ouderen en zich vaak ook tegen hen afzetten, vonden hierdoor progressieve denkbeelden bredere ingang. Voorbeelden zijn de seksuele revolutie, de hippiebeweging, flowerpower de ontzuiling en ontkerkelijking, onlusten en rellen, dienstplichtweigering, kritiek op de eigen en internationale politiek en een politieke ‘ruk naar links’, toename van de invloed van progressieve partijen.
Tot zover de beschrijving van de babyboomers.
Een beetje treurig is het wel.
Een hele progressieve generatie die een belangrijke, maatschappelijke en politieke omwenteling teweeg heeft gebracht wordt met één woord weggezet als ‘oudere personen die ouderwets denken en gedateerde opvattingen hebben’.
Zoekend op internet kwam ik bij een overzicht van demografische bevolkingsgroepen:
-Vooroorlogse generatie (geboren in de periode 1910-1930)
–Stille generatie (geboren in de periode 1931-1940)
–Babyboomers (geboren in de periode 1941-1955)
–Verloren generatie (geboren in de periode 1956-1970)
-Pragmatische generatie (geboren in de periode 1971-1985)
–Grenzeloze generatie/Digitale generatie/Millenials (geboren in de periode 1986-2004)
Meer weten? Hierbij een link naar een artikel hierover op Wikipedia>>>.
Gerard en ik horen bij de Verloren generatie.
Zouden wij dan later ‘Loser’ genoemd worden?
Zo’n woord als ‘Boomer’ vergroot de eeuwig onoverbrugbare kloof tussen jong en oud.
Socrates klaagde 2500 jaar geleden al over de jeugd van tegenwoordig.
Als je het niet eens bent met het wegzetten van hele bevolkingsgroepen in demografische termen, moet je zelf laten zien dat het ook anders kan.
Als jongere en als oudere. Dat bereik je al door naar elkaar te luisteren, open te staan voor een andere zienswijze én met elkaar in gesprek te blijven.
We hebben elkaar namelijk nodig.
Dan helpt hokjesdenken niet.
Lees in dit kader nog eens het blog Beeld voor de voorouders >>>
Dea smith
Bijzonder dat er is gekozen voor zo’n negatief woord van het jaar. Wat zou het fijn zijn als we met elkaar wat positief naar elkaar kunnen doen. En dat we benadrukken hoe goed we het hebben ten op zichtte van zovelen elders in de wereld. We hebben het goed en vergeten er van te genieten. Natuurlijk weet ik ook dat we een andere kant van Nederland hebben, maar ook daar geldt: als we met een positieve inzet kijken, kunnen we veel beter helpen.