In deze lastige coronatijd bak ik ieder weekend iets lekkers om te vieren dat het weekend is. Boterkoek. Of cake. Met Pasen bakte ik een advocaat-cakerol.
Dit weekend maakte ik een apfelstrudel.
Daarvoor keek ik eerst wat Robèrt van Beckhoven adviseerde.
Tot mijn stomme verbazing stond er bij de reacties onder zijn recept een reactie van een mevrouw die vond dat zijn apfelstrudel niet zo goed was. Dit schreef ze o.a.:
Beste Robert, wat een origineel deeg recept voor apfelstrudel! In Oostenrijk wordt het deeg echter heel anders gemaakt, niet om u te beledigen maar het lijkt mij erg dik… en verhouding appels/deeg is normaliter heel anders nl. 125 gram meel op 1kg appels voor 1 strudel.
Als u wilt weten hoe een Oostenrijker een apfelstrudel maakt kijk dan in het spiksplinternieuwe Oostenrijk magazine, daar laat ik step-by-step zien hoe je een mooie soepel trekdeeg (ziehteig) voor een echte apfelstrudel maakt ?
Herzliche Grüße,
Elisabeth Willemars
http://www.apfelstrudels.nl
Zo!
Wat een lef zeg.
Ik zocht die website op en bij ‘video’s’ vond ik een filmpje hoe je een originele Oostenrijkse apfelstrudel maakt.
Dat heb ik dus gistermiddag gedaan.
Het was heel bijzonder en heel leerzaam.
Als je op Wikipedia bij ‘Apfelstrudel’ kijkt, dan lees je daar waar het gerecht vandaan komt.
In de laatste zin staat: In Oostenrijk wordt dit gezogen Strudel, oftewel ‘getrokken strudel’ genoemd. Het is echter eenvoudiger om een strudel te maken van bladerdeeg.
Dat zogenaamde ’trekdeeg’ is inderdaad een heel werk, maar heel erg leuk om een keer te doen als je genoeg tijd hebt. Nu dus.
Hierbij een link naar de video met het recept en de werkwijze.
Die link stuurde ik gistermiddag ook naar de leden van onze Gespreksgroep ’93.
Iemand reageerde: “Zo Ada, heb jij ook zo met het deeg zitten gooien? Het zal vast heerlijk zijn.”
Nou en of.
Heeeel lekker.
We hebben nog een aantal stukken voor vandaag en morgen.
Er komt nu toch geen visite!
Sinet
Moi @d@,
ziet er lekker uit. Eigenlijk moet er nog een bolletje ijs bij, warme vanillesaus en slagroom. Oh zo lekker 🙂