Gerard had gevraagd of ik meeging naar een etentje in de tuin van Ben en Mathilde. Die maaltijd werd  verzorgd door de vrijwilligersgroep rondom de vluchtelingen die worden opgevangen in de bijgebouwen van kerkelijk  centrum Op de Helte. Vrijdagavond 7 juli was het: een heerlijke zomeravond. Er was door gasten en de vrijwilligers gekookt en het werd ons in buffetvorm aangeboden; het was gezellig en het was lekker.  Bijpraten met deze en gene, drankje halen, in de rij voor het buffet en ondertussen genieten van die prachtige tuin. Ik schreef er al eens eerder over, zie ‘Waar fietsen we heen?’.

een citar

Het toetje hebben wij niet meer gehad.
We hadden een volle,  drukke week gehad en na het hoofdgerecht kwam er iemand met versterkers en een snaarinstrument: een citar.
Het klonk Arabisch. Eerst was het akoestisch, maar later kwam er een ritmebox bij.
En toen ging het lampje uit bij Aaltje: het kon er niet meer bij in mijn hoofd.
Klinkt vervelend en niet vriendelijk, maar ik moest naar huis.
Sorry.
Eenmaal thuis ging Gerard even liggen en ik liep even naar buiten, waar ik tot mijn stomme verbazing de bassen en het gerag van Rammstein hoorde; 13 kilometer verderop!
Bevreemdend was dat wij een hartverwarmende bijeenkomst hadden met de vluchtelingen die binnen onze kerkmuren worden opgevangen; toen we thuis kwamen was het nieuws inmiddels doorgedrongen dat het kabinet was gevallen, nota bene over een maatregelenpakket om migratie naar Nederland in te dammen.

Nee hé.
Zulk nieuws resulteert altijd in oeverloos gezwam dat er in mijn hoofd op dat moment ook niet meer bij kon.
Ik ging buiten zitten.
Borduurwerk in mijn handen en de ‘anti-Rammstein’-koptelefoon op. “Soave sia  il vento.. ”
Deze website/dit blog wekt misschien de indruk dat het bij mij bijna altijd van een leien dakje gaat, maar het wordt mij ook wel eens te gek.  Dan heb ik geen energie meer voor gezellig doen en ‘moet’ ik even niks.

Dominee Bart Elbert zei het vroeger al: ‘Stilte is de nieuwe luxe”.
In mijn eentje genoot ik van de muziek en het borduurwerk en kwam helemaal tot rust.
Stilte is dan misschien niet helemaal het goede woord, maar wat was het heerlijk.
Stilte na de storm.