Om 09.00 uur zaten we vanmorgen al op de fiets voor een tochtje naar Roderwolde; het dorpje ligt 6 kilometer van Roden af.
We hadden het plan opgevat om daar in de Jacobskerk de ochtendviering bij te wonen.
Voorganger was pastor Geertje van der Meer, die sinds oktober aan onze PKN-gemeente Roden-Roderwolde verbonden is als kerkelijk werker. Door onze Hoogersmildiger achtergrond voelt het kerkje altijd vertrouwd. Het kleine orgel, de houten banken, de klok waarvan je het touw hoort schuren en de collectezak aan een steel met een belletje er aan; waar dus ook nog mee ‘gehengeld’ wordt langs de kerkgangers. Ons kent ons in deze gemeenschap. Schijnt de zon door één van de kerkramen hinderlijk in je ogen, dan loop je zelf even naar voren om het gordijn dicht te doen.
Als je de kerk binnenkomt zie je achter op de achterste banken een bord waarvan je anno 2023 afvraagt of mensen dat dan deden. ‘Rooken’, dat snap ik nog wel, maar ‘spuwen’? Een mens is toch geen lama….
Die ’trotse zielen’ uit de titel hebben we vanmorgen niet letterlijk voorbij horen komen, maar de zin ‘..maar ziet van ver met gramschap aan, de eigenwaan van trotse zielen’, (een regel uit Psalm 138) schoot mij vanmorgen spontaan te binnen naar aanleiding van overdenking van Geertje.
Die eigenwaan werd wel genoemd, als de ziekte waar onze wereld tegenwoordig aan lijdt.
We zijn waarden als liefde en solidariteit vergeten in onze maatschappij. Het is vooral ieder voor zich en we zijn speelbal geworden van megalomane wereldleiders en machtigen die niet het collectieve belang, maar alleen het eigenbelang en het verdienen van veel geld voor zichzelf en de aandeelhouders hoog in hun vaandel hebben.
In onze eigenwaan denken we dat we controle hebben over ons leven, maar ondertussen loopt het qua klimaat en de ongelijkheid in de wereld gierend uit de klauwen.
De tekst die Geertje ons vanmorgen voorhield uit Jesaja 57 liegt er niet om. Wie zonder God leeft, zal de rust en vrede van God niet ervaren.
Vandaag de dag zeggen veel mensen, waaronder ook kerkgangers: “Wie zegt dat God bestaat?” en we blijven met onze armen over elkaar zitten. God zegt: je kunt me alleen ervaren en kennen als je naar me zoekt, naar me toekomt en luistert.
Bijzonder in Roderwolde is het klokgelui tijdens het Onze Vader.
Mensen in het dorp die niet in de kerk zijn, weten dan dat op dat moment het Onze Vader wordt gebeden.
Geertje werd er door verrast en dacht dat de klok net toevallig op dat moment luidde, maar nee, dat is bij iedere kerkdienst.
De klok maakt ons attent op het feit dat op dat moment een aantal gemeenteleden in het kerkgebouw aanwezig zijn die ook kampen met eigenwaan, schuldgevoel en dingen niet goed gaan in hun leven. Die God zoeken met een gezamenlijk gezongen lied, met het overdenken van helende/heilzame woorden uit de bijbel en, onder klokgelui, bidden.
Wat een mooie en heilzame traditie.
Geef een reactie