een alternatief voor 'de waan van de dag'

26 oktober: Zandstralen. Echt waar.

De dag na mijn verjaardag staat er in mijn agenda om 10.30 uur een afspraak met Sigrid, mondhygiëniste bij Mondzorg Roden.
Hoe zou het nu met mijn gebit zijn?
Iedere nacht heb ik om mijn bovengebit een nachtbeugel en achter mijn ondergebit zit een spalkje.
In het begin een lichaamsvreemd ding waar je tong last van heeft maar na een maand vast onderdeel van je ondergebit dat je niet meer voelt.
Het schoonhouden van de tanden en kiezen hoort bij een dagelijks ritueeltje; als ik naar bed ga moet ik eerst nog vijf dingen doen.
1. Naar de wc 2. Ragen en flossen 3. Tandenpoetsen 4. Nachtbeugel in 5. Medicijn innemen.
Ook als je die dag je verjaardag hebt gevierd en na een avond met gebak, hapjes en borrels om 00.30 uur naar je spiegelbeeld staat te knipperen.

Sigrid prikt in mijn tandvlees en nergens bloedt het; het was dus goed met mijn gebit.
Ze vertelt precies wat ze gaat doen: eerst gaat ze met een soort mini-slijptolletje de tandsteen aanpakken.
Daarna zegt ze: “Nu ga ik je gebit zandstralen; het spettert wel een beetje….” en legt uit dat ze daarmee de hardnekkige tandsteenrandjes ook wegkrijgt. Ik voel het spetteren en bedenk met mijn ogen dicht hoe ik er nu uit zie met mijn mond opgesperd en het gezicht vol sputters.
Dan maakt ze ‘met de hand’ een rondje langs mijn tanden en kiezen en ze sluit af met het leukste en minst vervelende onderdeel van de behandeling: polijsten. Met een mini-schuurkussentje met pepermuntsmaak.

Eenmaal thuis zocht ik op of ik het nou wel goed had verstaan.
Zandstralen?
Dat was het inderdaad.
Soms wordt er ook gebruik gemaakt van een air-flow (zandstralen) voor de moeilijk bereikbare oppervlakten van de tanden. De mondhygiënist maakt niet alleen de zichtbare plaatsen schoon maar ook onder de tandvleesrand. Dit voorkomt het risico van het ontstaan van tandvleesontsteking.
Goed bezig, Sigrid.
En ik ook.
Iedere avond.
Een goede gewoonte, maar bijna altijd met tegenzin.
Op een dag als vandaag met de complimenten van Sigrid nog in mijn oren weet ik even weer heel goed waarom het een goede gewoonte is.

Vorige

25 oktober: 64e jaargang, bladzijde 1.

Volgende

27 oktober: Slaapliedje.

  1. Willem

    Zandstralen en de aspirine; op het eerste gezicht is er weinig overeenkomst, maar in beide gevallen is een merknaam een soortnaam geworden. Zandstralen wordt gebruikt voor veel reinigings-, snij- en slooptechnieken waarbij nog zelden zand wordt gebruikt, al was het me ontgaan dat het ook al doorgedrongen was tot in de tandartsenpraktijk.
    Ik moet binnenkort weer voor controle naar de tandarts en zal de beste man eens vragen of er aan het ‘zandstralen’ van een gebit überhaupt wel een korrelig materiaal te pas komt, of dat het alleen gebeurt met een waterstraal. In mijn werkzame leven heb ik wel eens betonwanden zien slopen met een dunne waterstaal onder zeer hoge druk. Daar kwam echt geen korreltje ander materiaal aan te pas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén