Al voor de 4e keer beleefden we een 24-uurs-sessie met neef Jan en zijn vrouw Janny.
Vorig jaar brachten we een bezoek aan Deventer vanuit hun woonplaats Epe, dit jaar waren wij weer aan de beurt om iets te bedenken.
Niet vanuit Roden, maar vanuit Westerbork.
Dat was de vorige 24-uur die wij organiseerden ook al zo, toen beleefden we een kort avontuur in Orvelte in de IJzertijd.
Deze keer was het prachtig weer, dus zij namen ook hun fietsen mee.
Dat was nog een heel gedoe geweest, want Jan had door een onhandige manoeuvre het autofietsenrek en de daarbij behorende snoeren en stekkers van elkaar gescheiden; dan kun je hem niet meer gebruiken. Gelukkig was er een buurman met net zo’n fietsenrek dat ze mochten lenen.

41 kilometer hebben we gefietst.
Voor een picknick had ik fruit en drinken mee, daarvoor streken we neer op een picknicktafel bij de Zwiggeltersluis.
Even een klein stukje geschiedenis: het is één van de drie sluizen in het het Oranjekanaal, dat 48 kilometer lang is. Het kanaal zou eerst het Middenkanaal gaan heten, maar om Koning Willem III te eren werd het Oranjekanaal genoemd. Het Oranjekanaal loopt van de Drentsche Hoofdvaart bij Hoogersmilde tot de Verlengde Hoogeveensche Vaart bij Klazienaveen.
Er bestaat een hoogte verschil van circa 7 m tussen begin en eind van het kanaal. In 1976 werd het kanaal voor de scheepvaart gesloten.
We lieten ons de picknick goed smaken en fietsten door verschillende landschappen (bos, heide, moeras, weilanden, dorpjes) door Drenthe.
In Grolloo verbaasden we ons: Jan en Janny wisten niet wie Harry Muskee was!
Wij konden met onze 60+ hersenen ook zo gauw niet bedenken met welke popgroep hij beroemd was geworden, maar gelukkig hebben we tegenwoordig allemaal onze encyclopedie bij ons: Cuby & the Blizzards.
Bij Gerry in Grolloo werden we verwend met een Drentse wafel met warme kersen en slagroom.
Mocht je daar nog eens in de buurt zijn: een aanrader!

Voor de warme maaltijd in de avonduren hadden we een tafeltje gereserveerd bij tapas-restaurant La Cubanita in Emmen, waar we in een aantal rondes de lekkerste Spaanse gerechtjes bestelden.
We sloten de dag af met een een goed gesprek bij kaarslicht op ons terras aan het meer.
Na de brunch van zondag zwaaiden we uit.
Jan vertelde dat hij zelf ging proberen om hun fietsenrek en de uit elkaar gerukte stekkers weer te maken; Janny vond dat op voorhand geen goed idee en stelde voor om dat door de garage c.q. fietsenmaker te laten doen.
Gistermorgen kregen we een app van Janny: ‘Wat ik niet voor mogelijk had gehouden is toch zomaar gebeurd….. de snoertjes zijn weer op de juiste manier aangesloten!’
Die Jan; onvermoedde talenten.

Vorige etmalen met dit stel:

2021 – De 24 uur van 

2022 – Boerderij uit de IJzertijd

2023 – Lebuïnus en de vikingen