een alternatief voor 'de waan van de dag'

21 augustus: Fatsoen.

Herman is met vakantie.
Niet Herman van der Zandt, maar Herman Sandman.
Dat zou een lege plek kunnen opleveren in het Dagblad van het Noorden op pagina 2, want hij verzorgt een dagelijkse column, maar zijn plek wordt iedere dag gevuld door een andere journalist.
In de zaterdagkrant lazen we een column van Inki de Jonge waar boven stond ‘Het F-woord’.

De column ging niet over Feminisme en ook niet over de veelvuldig gebezigde Engelse krachtterm.
Het ging over fatsoen.
Inky begon haar column met het aanhalen van het boek ‘Hoe hoort het eigenlijk?” en citeerde daaruit wat Amy ons over fatsoen wilde vertellen: “Daartoe moeten wij zijn: bescheiden, oplettend, van goede wil, onopvallend, vriendelijk, hoffelijk, hulpvaardig en beheerscht.
Wat Inky daarna in haar column schrijft over fatsoen in onze hedendaagse maatschappij laat zich raden.
Over mannen die in het openbaar vervoer aan hun gerief komen, over juist niet onopvallend willen zijn en al helemaal niet beheerscht.
Kijk om je heen en luister zou ik zeggen.

Maar even terug naar het boek; op Wikipedia vond ik daarover een interessant artikel.
Het verscheen in 1939 en daarna werd het regelmatig herzien, omdat de maatschappij veranderde en de etiquette en fatsoensregels daarop werden aangepast. Vanaf 1999 wordt het boek geredigeerd door Reinildis van Ditzhuyzen en heeft het een subtitel gekregen: ‘Hoe hoort het eigenlijk? De Dikke Ditz.’
Wil je het artikel helemaal lezen? Hierbij een link naar die pagina.

Op die Wikipedia-pagina staan een aantal ‘aanwijzingen’ uit oudere drukken

Betalen
Er zijn er onder de hedendaagsche jongelui, die het stilzwijgend accepteeren, dat een dame voor zichzelf en soms voor hem medebetaalt, maar de welopgevoede beschaafde man zal dit niet dulden.

Gearmd lopen
Wie volkomen aan de eis der etiquette wil voldoen zal zich in het openbaar niet gearmd vertonen, noch met een lid der eigen sekse noch met een lid der andere sekse. Iets anders is het wanneer een jonge man een oude dame op straat de steun van zijn arm biedt.

Personeel
De chauffeur poetst ook het zilver. Derde meisjes en dagmeisjes delen niet in de fooien.

Reizen
Zij die hotel-etiketten kopen of vragen van hotels waar zij nimmer hebben gelogeerd, om die op hun koffers te plakken en daarmede de indruk van zeer bereisd zijn wekken, doen zich kennen als onbeschaafde lieden.

Roken
Kom nimmer met een sigaar of sigaret in de hand of in de mond een andere dan de eigen woning binnen.

Strandkleding
Moeders die haar dochters toestaan om ten aanschouwe van Jan-en-alleman zich nagenoeg geheel ontkleed in gezelschap van jongelieden in de meest ongewenste houdingen te vertonen, dienden van overheidswege te worden beboet.

Telefoneren
Zij die zich bevinden in een kamer waar iemand telefoneert, dienen uit bescheidenheid dit vertrek te verlaten.

Dus.
Amy zou ons heeeeeel onbeschaafde lieden vinden.
😉

Vorige

20 augustus: Een sluis, een zanger en La Cubanita.

Volgende

22 augustus: LP van vroeger.

  1. Petra

    Wat een leuke aflevering…

  2. Sinet

    Jort Kelder had er ooit eens een programma over “Hoe heurt het eigenlijk” , naar het boek van Amy Groskamp. Het grappige is dat we denken dat we netjes praten als we zeggen dat we naar toilet gaan. Niet goed!! Dames maken toilet en wij gaan gewoon naar de wc. Vind ik het benoemen waard!!

  3. Willem

    Er schijnt ooit een tv-programma gewest te zijn waarin iemand langs de feministische meetlat gelegd werd. Meestal mannen, wat onder mijn soms wel erg traditioneel ingestelde collega’s een volstrekt overbodig en vooral idioot programma was. Heb het nooit gezien, maar een variant erop lijkt me in de huidige tijd welkom “De fatsoensmeetlat” of “beschavingsmeetlat”. Dat lijkt me effectiever dan wat Jort Kelder met zijn “Hoe heurt het eigenlijk” beoogde. Die ging teveel uit van een rangen- en standenmaatschappij die inderdaad 100 jaar geleden nog in ons land aanwezig was. Lees maar eens een boek van Mr Roothaert; prachtige stijl van schrijven en altijd zeer verzorgd taalgebruik, maar ook altijd vol van rangen en standen. Ze spelen dan ook allemaal in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén