een alternatief voor 'de waan van de dag'

15 september: Mensinge

De zaterdag na Bentheim en Oldenzaal was Cor nog bij ons en ik nam hem mee naar de Mensinge, de havezathe bij ons in het dorp.
Daar ben ik natuurlijk al best vaak geweest, maar Cor nog niet.
We kregen een plattegrondje bij onze kaartjes en daarna werden we losgelaten.
In het koetshuis (waar de kaartverkoop tegenwoordig zit) is ook een ruimte ingericht waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de Drentse havezaten. We stonden bij kaart van het oude Drenthe en ontdekten waar de havezathen vroeger stonden en wat er nog van over is.

Mensinge is een authentiek ingerichte havezate: uniek in Nederland. De meubels en de inhoud van de kasten is voor het grootste deel  afkomstig van de bewoners, drie families die er eeuwen hebben gewoond en er staan een aantal heel bijzondere dingen in.
Door die unieke inventaris krijg je een idee van het leven en de rijkdom van de voormalige bewoners van de havezate.
Een gebouw van meer dan 600 jaar oud op een landgoed dat nagenoeg helemaal intact is: het is een fantastische plek om eens te bezoeken.
Meer weten? Klik hier.

We dwaalden door het gebouw en ontdekten allerlei bijzondere dingen (een pruikenhouder, mooi geslepen glas,  oude boeken, jurken van de joffer, weckflessen in de kelder) aan de hand van een QR-code die ons de achtergrondinformatie gaf.
We mochten ook boven kijken: dat was zelfs nieuw voor mij!
Vroeger zaten daarboven altijd kantoren, nu was er de tentoonstelling ‘Cornelis Jetses; meer dan Ot & Sien’.
Hierbij een link naar meer informatie over die tentoonstelling: hij is nog te zien tot en met 5 januari.

Na Mensinge gingen we nog even in de Catharinakerk kijken naar het graf van Coenraad Wolter en Gezina, bewoners van de havezathe in de 18e eeuw en daarna fietste ik met Cor naar Huis ter Hansouwe, even voorbij Peize. Dat is het enige nog overgebleven middeleeuws steenhuis in Drenthe en ligt aan de rand van natuurgebied De Onlanden, waar ik al vaker de lof van heb bezongen omdat ik daar iedere week wel een keer doorheen fiets.
Je kunt het niet bezoeken, maar we konden er wel langs lopen en foto’s maken.

Een weekendje geschiedenis; ik haal er, samen met Cor, mijn hart aan op.
Het gebeurt niet vaak dat ik met iemand op pad ben die net zo geïnteresseerd in in vroeger als ik.
En dat was ook gelijk de valkuil waar ik door mijn enthousiasme in viel, want ik ben niet meer gewend om twee dagen achter elkaar te lopen, te praten, dingen te bekijken en daartussendoor stukken te fietsen. En waar ik natuurlijk ook energie krijg van zoveel leuke oude dingen: na twee dagen was het batterijtje wel leeg……

Vorige

14 september: Over geluk (4) – Veerkracht.

Volgende

16 september: Mathijs Deen met zijn gouden strop

  1. Janny de J.P.

    Mensinge:

    Prachtig de tentoonstelling van Cornelis Jetses. Echt een bezoek waard. Zelf heb ik het lezen geleerd uit de Ot en Sien boekjes. Heel erg mooi om de tekeningen daar te zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén