een alternatief voor 'de waan van de dag'

21 oktober: De prinses van Zweeloo.

…. de archeologische rijkdom van het Slenerzand….

Vorig jaar, tijdens onze herfstvakantieweek in Westerbork fietsten we een middag richting Noord Sleen: ik wilde kijken bij de Celtic Fields die daar in de buurt van het hunebed ‘de Papenloze kerk’ nog te zien zijn.
We zagen niet alleen de pré-historische akkertjes, maar ook een grafheuvel.
Op de Hondsrug wonen en reizen mensen al duizenden jaren; vroeger was het de enige plek in de regio waar mensen hoog en droog genoeg konden wonen, op veilige afstand van veenmoerassen en de zee. Niet voor niets wordt de Hondsrug ‘de randstad van de pré-historie’ genoemd. Er zijn in Drenthe nog heel veel zichtbare sporen van die tijd; denk bijvoorbeeld aan de hunebedden die zo’n 5500 jaar geleden werden gebouwd, maar ook de ’tumili’ (oude grafheuvels), eeuwenoude karrensporen.
Op de website van het hunebedmuseum in Borger vond ik een mooi artikel over het Slenerzand en wat er allemaal te vinden is aan sporen van eerdere bewoners. Hierbij een link met het hele verhaal.

Toen we bij Zweeloo kwamen, ontdekten we de plaats waar ‘de prinses van Zweeloo’ is gevonden; daar moest ik ook weer even van de fiets af. In 1952 werd bij een zandafgraving bij toeval een grafveld uit de 5e eeuw gevonden met 110 graven.
Eén van die graven sprong er uit: er werden sieraden, aardewerken potten, zilveren toiletspullen en sleutels gevonden bij deze dode, een rijke vrouw dus! Meer weten? Hierbij een link naar een artikel over haar op de Canon van Nederland. Zij kreeg de naam ‘de Prinses van Zweeloo; alle vondsten die bij haar werden gevonden liggen tentoongesteld in het Drents Museum in Assen. Ga daar eens kijken en verbaas je over de gave spullen die de dode meekreeg op haar reis naar het hiernamaals.

Dit schreef ik in oktober 2023. Ik wilde destijds een link maken naar het Drents Museum, maar ik kwam er achter dat de vaste tentoonstelling met o.a. de grafvondsten van de prinses van Zweeloo op dat moment niet te zien waren.
Men was bezig met de herinrichting van de eigen collectie die moest resulteren in een nieuwe presentatie van het geschiedenis-verhaal van Drenthe. Ik zette dit blog bij de concepten met in de titel de tekst: publiceren bij de opening van de nieuwe tentoonstelling Labyrinthia, voorjaar 2024.
Dat heeft dus even op zich laten wachten.
Toen ik afgelopen zaterdag met vriendin Jeannette in Assen liep zagen we de feestelijkheden rondom de officiële opening van 20 oktober. (zie RTV Drenthe)
Razend nieuwsgierig ben ik nu.
Hoe zou het er uit zien?
Hoe is het meisje van Yde tentoongesteld?
En de kano van Pesse en de veenlijken?
En wat zien we van de grafvondsten van de prinses van Zweeloo?
Binnenkort ga ik kijken, wordt vervolgd dus.
Hierbij alvast een link naar de vernieuwde website van het Drents Museum

Vorige

20 oktober: Jubileum.

Volgende

22 oktober: Dreints tableau

  1. Willem

    Leuke typering; de Hondsrug als Randstad van de prehistorie. Zit waarschijnlijk wel een kern van waarheid in; het is misschien wel 30 of 40 jaar geleden dat ik een kaartje gezien heb met trekroutes door het prehistorische Drenthe en wat me vooral bijgebleven is, is dat veel doorgaande wegen van nu, grotendeels de trekroutes van toen volgden.
    De oude Drentse zegswijze “Ie moet dingen wel goed loopt niet veraandern” heeft dus al een lange historis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén