Het woord is vandaag weer aan Remmelt:

In mijn favoriete antiekzaak in Noord-Groningen wilde ik een kleurig schilderij kopen. De eigenaar zei: “Wacht even ik heb nog een schilderij, dat past er precies bij. Het is even zoeken.” Hij kwam terug met het onderstaande schilderij. Hij zei: “Wij noemen dit schilderij de brandende braambos, naar het verhaal uit de bijbel. De kunstenaar is goed, want hij heeft twee schilderijen verkocht aan koningin Wilhelmina. Hij woonde op de Veluwe.”
Vervolgens heb ik deze schilderijen gekocht. Ik bood dit schilderij aan op marktplaats met de vraag: ‘Welke schilder Kley is dit?’
Al snel kreeg ik de volgende mail: ‘Het doek dat u aanbiedt is een schilderij van de schilder Henri Kley, die gewoond en gewerkt heeft in Loenen.’
Uiteraard heb ik degene, die mij deze informatie gaf, bedankt en gevraagd of ze zelf wellicht belangstelling hadden voor het schilderij.

Henri Kley 1903 – 1977 – Veluws landschap, olieverf.

Ze hadden wel interesse, maar omdat ze een soortgelijk schilderij van dezelfde kunstenaar in hun collectie hadden, zagen ze af van koop.
Een paar dagen later mailde iemand dat hij wilde langskomen om het schilderij van Henri Kley te bekijken. De man kwam binnen en bekeek het schilderij op professionele wijze, de voorkant, maar vooral ook de achterkant. Dat ontlokte mij de opmerking: “U bekijkt niet voor de eerste keer een schilderij.”
“Dat klopt” was zijn reactie “Ik ben verzamelaar van het werk van Henri Kley en mijn vrouw houdt een site bij over de collectie van deze kunstenaarWij hebben inderdaad een soortgelijk schilderij, maar deze is vele malen beter. De kunstenaar Henri Kley was schilder, tekenaar en aquarellist en hij woonde en werkte in Loenen, waar wij ook wonen. Wij hadden een restaurant in Loenen, dat vol hing met ca. 50 schilderijen van Henri Kley. Wij zijn gestopt met het restaurant en ik doe nu koeriersdiensten voor bedrijven rondom Loenen en moest vanmorgen in Roden zijn, vandaar.
“Een opgewekte en enthousiaste verzamelaar, die een keurige map bij zich had, waar alle schilderijen in afgebeeld stonden. Hij kocht het schilderij met veel genoegen.
Enige tijd later ontving ik van de koper een catalogus van een overzicht tentoonstelling met het werk van Henri Kley. Hij gaf nogmaals aan tevreden te zijn met zijn aankoop. Dit soort dingen  maakt mijn schilderijen hobby interessant.

Henri Kley – bron: bovengenoemde website Henrikley.nl.

Ari Kley Delft 1903 – 1977 Loenen, heeft zijn gehele werkzame kunstenaarsleven in Loenen gewoond. Hij was een natuur liefhebber en hij heeft de Veluwe in al haar oorspronkelijke schoonheid vastgelegd op het doek. Dat deed hij op een expressionistische wijze, waarbij hij alle onderliggende kleuren gebruikte.
De levensloop van Ari Kley is ook kleurrijk. Hij is 1903 geboren in Delft, als zoon van een professor. Zijn vader drukte een stempel op hem voor zijn verdere leven. Al op de lagere school werd zijn talent voor tekenen onderkend. Hij volgde na de middelbare school een opleiding aan de Technische Hoogeschool te Delft, waar zijn vader werkte. Hij bleef daarna nog een aantal jaren werken bij deze onderwijsinstelling.
Pas na het overlijden van zijn vader in 1935, volgde hij zijn eigen roeping en ging studeren aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Kunst.
Hij ging na deze opleiding wonen in het zomerhuis van zijn vader in Loenen. Ari Kley was meer bezig met het schilderen van de natuur dan met de gemeenschap van Loenen. Hij was erg op zichzelf en had weinig contacten in het dorp. Als je zijn vertrouwen had gewonnen, zoals de plaatselijke groenteboer, dan was dat een blijvende relatie. Deze verkocht vanaf zijn groentekar schilderijen voor Ari Kley. Toen de burgemeester afscheid nam van Loenen besloot de commissie om hem een schilderij van Ari Kley aan te bieden. Er was een budget van 1.200 gulden beschikbaar voor de aankoop van een schilderij. Toen de aankoopcommissie vertelde waar het schilderij voor bestemd was, ging de koop niet door. Ari Kley gaf aan dat de burgemeester nog nooit bij hem was geweest en ook nooit een tentoonstelling van hem had bezocht. Naderhand verkocht hij het schilderij voor 25,00 gulden aan een goede kennis.
Hij was beter te spreken over koningin Wilhelmina, die bij hem op bezoek kwam in zijn atelier en twee schilderijen kocht; daar was hij erg trots op.
Dertig jaar na zijn overlijden in 2007, heeft de koper van dit schilderij, samen met andere verzamelaars een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd met veel schilderijen van de kunstenaar van de Veluwe. Er was een enorm aanbod van schilderijen voor deze tentoonstelling; hij had tijdens zijn leven toch een bijzondere plaats ingenomen binnen de gemeenschap van Loenen.

Benieuwd naar andere bijdragen van Remmelt?
Hierbij een link naar zijn eerste gastblog, onderaan dat verhaal vind je overzicht.