Toen onze kinderen op basisschool ‘De Haven’ zaten werd deze periode gekenmerkt door gezelligheid, hectische drukte en slaapgebrek.
In Roden is namelijk op de vierde dinsdag van september Rodermarkt >>> en de zaterdag daarvoor is de Rodermarkt parade >>>.
De basisscholen in Roden maken traditioneel een ‘versierde wagen’ voor die parade en ik kan u verzekeren dat de term ‘versierde wagen’ de lading niet helemaal dekt.
Het zijn nog net geen corsowagens, maar het komt er dicht bij.
Maanden van te voren beginnen de ouders al aan de wagen te bouwen en de kleding voor de kinderen te maken. De eerste keer dat wij aan dit spektakel mee gingen doen was in 1991, het jaar dat Frea in groep 1 zat. Zij zat als muisje bij een kolossale schoen, die als muizenhuis diende. In groep 2 was ze deftige dame op een Kermis. Gerard was dat jaar bouwleider en zat op de trekkergerardwagen

Harriët heeft een jaar als bijtje op de wagen gezeten en als ‘breiende tante’ in de eikenboom en Carlijn was “Mondriaantje” en deftige dame op een boot/trein. Als je kind op de wagen zit wordt je als ouder geacht je steentje bij te dragen, maar de ene ouder kan (of wil) wat meer steentjes dragen dan de ander.
Op de Haven was er in die jaren een vrij constante bouwgroep Bouwgroep Haven

en het leuke is dat wij elkaar (14 ouderparen) nog steeds af en toe ontmoeten onder de naam ‘Havenstappers’.
Dit jaar zit ons ex-buurmeisje Leonie op de wagen van De Marke. Moeder Bertha kwam vandeweek al vragen of ze hortentiabloemen mocht plukken van ‘haar eigen bos’ achter onze garage als decoratie voor de wagen. Maar natuurlijk! En zo zullen we vanmiddag weer langs de kant staan en genieten van alles wat de Rodermarktparade zo aantrekkelijk maakt. Vanavond (van oudsher de ‘jurykankeravond’…) gaan we het dorp in. Ik denk met een paar Havenstappers. Voor de broodnodige ouwe koeien, die na zo’n dag weer veelvuldig ter sprake komen.