Enkele jaren geleden vertelde mijn ‘zwem-vriendin’ dat haar zus, die in Amerika heeft gewoond, van daaruit de gewoonte had overgenomen om meer dan één kerstboom in huis te zetten. Daar hebben we destijds samen hartelijk om gelachen. Zóóó niet ons.
Maar. Ons huis is na de verbouwing zo groot geworden, dat je in de woonkeuken de kerstboom in de voorkamer niet kunt zien. Dat vonden we wel wat kaal, want wij zitten graag in de woonkeuken, dus sinds 2011 staat daar een klein boompje (een meter hoog ongeveer).
In de woonkamer staat een manshoge Nordmann.
En dan buiten nog: na de milleniumwisseling hebben we een klein boompje, dat we hadden gekregen tijdens een optreden, in de tuin geplant. Dat is inmiddels een boom van formaat geworden waar Gerard twee snoeren lampjes in kwijt kan.
Drie bomen! Het kan verkeren.

welkom-kerstmandje

Bij de voordeur heb ik al een paar jaar een ‘Welkom’-bloemenmand staan, waar ik altijd een seizoensgebonden bloemetje in heb staan. In het voorjaar zijn dat narcissen en hyacinten, in de zomer petunia’s of vlijtige Liesjes en in de herfst werk ik veel met hortensia’s en kalebassen.
Met kerst maak ik altijd een klein kerstmandje, omdat je dan niet zoveel verse bloemen tot je beschikking hebt. Als een soort Malle Pietje heb ik de door de jaren heen van allerlei kerststukjes materiaal bewaard, dus ik kan altijd putten uit een ruime voorraad kerstversiering om zo’n stukje wat op te leuken. Van onze Nordmann heb ik wat onderste takken geknipt en met wat Skimmia uit de tuin heb je dan zo een leuk stukje voor in de welkom-mand.