een alternatief voor 'de waan van de dag'

19 januari: Kabeljauw-schotel uit de oven

Over kabeljauw kun je van alles vinden op het internet, maar ik vind het verhaaltje van mijn schoonmoeder altijd nog het leukst. Zij kwam als dienstmeisje in de kost bij een deftige doktersfamilie in Beilen. Zelf kwam ze uit een arm boerengezin en op het gebied van aanspreekvormen had ze niet veel geleerd. ‘Mevrouw’ had haar geleerd dat ze niet maar tegen iedereen ‘je en jouw’, mocht zeggen, maar dat de algemene aanspreekvorm “U en uw” was. Mijn schoonmoeder vond het lastig. Ze brak zich zelfs het hoofd over de vraag of ze nu ook ‘kabel U’ bij de visboer moest bestellen….

Op mijn aanrecht staat een blauwe map met allerlei recepten die ik in de loop van de jaren heb verzameld. Vorige week heb ik een ovenschotel gemaakt met kabeljauw van een recept waarvan ik niet meer weet hoe ik er aan kom. Ik heb het ooit uitgeknipt uit zo’n supermarkt-tijdschrift, maar ik had het nog nooit gemaakt.
Onbegrijpelijk. Het was namelijk overheerlijk. En er komt geen ‘pakje of zakje’ aan te pas.

Voor dit recept heb je nodig (voor 2 personen):
400 gram aardappels
2 stuks kabeljauwfilet ( 100 gram per stuk)
Bakje champignons
Twee uien
125 gr. gerookte spekdobbeltjes
50 gram geraspte kaas
Bieslook
Kookroom (200cc)

Aardappels half gaar koken en in schijfjes snijden.
Vis kruiden met peper en zout en aan weerzijden beetje aanbakken.
Spekjes in een pan licht krokant aanbakken, champignons en uien daarbij, dan nog 5 minuten bakken.
Vis op de bodem van een ingevette ovenschaal leggen.
Daaroverheen het mengsel champignons/ui/spek verdelen.
Nu de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de ovenschotel verdelen.
1 eetlepel bieslook door de kookroom mengen en mengsel over het aardappeldak schenken.
Geraspte kaas er overheen strooien.

Bak de visschotel in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden in ca. 25 minuten goudbruin.

Vorige

18 januari: Water & Wijn

Volgende

20 januari: Media-hype

 1. Hillie Venema

  Ik weet wij morgen eten……..lijkt me heerlijk.

  • Ada

   Ik dacht: waarom krijg ik nou een reactie op een blog uit januari…. bleek dat ik zelf een foutje had gemaakt. Al enkele weken ben ik bezig om mijn oude blogs over te zetten naar de nieuwe site, (iedere dag 10) want die gaat uit de lucht als ik er niet meer regelmatig iets op zet. Bij deze over de kabeljauwschotel was ik vergeten om de datum aan te passen, dus die kwam pontificaal boven aan op de website.
   Hij staat dus bij 19 januari, eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén