Deze weblog heet ‘Handwerken en meer’. De laatste tijd gaat het vaker over ‘en meer’ en minder over handwerken. Dat komt omdat sinds begin januari alles weer z’n gewone gang gaat en dat betekent dat ik simpelweg minder tijd heb om dingen te maken.

nonchalante cape

Momenteel brei ik aan een ‘nonchalante cape’ voor de zomer. Het patroon kreeg ik van de moeder van een ex-schoonzoon.  Ook zij is een ervaren handwerkster en we zaten nooit om gespreksonderwerpen verlegen. Zaten we gezamenlijk over een patroon gebogen, dan kon haar man zo fijntjes opmerken: “Ach, het holt ze bezig, hé?”

Ik brei deze cape met pen nr. 10 met garen dat je met pen 6 moet breien. Zo ontstaat er een los stekenpatroon. Bij dit patroon brei je twee rechte lappen. Je zet 69 steken op en breit 5 cm boordsteek. Daarna ga je over in fantasiesteek.

1e toer: 1 averecht, 1 omslag 2 recht samenbreien.

2e toer: 1 recht, 2 averecht

3e toer: 1 averecht, 2 recht samenbreien, 1 omslag.

4e toer: 1 recht, 2 averecht

Deze 4 toeren steeds herhalen. Op  85 cm totale hoogte nog 5 cm boordsteek breien, op 90 cm totale hoogte alle steken afkanten. Dan brei je nog zo’n rechthoekige lap. Je legt de lappen met de fantasiesteek naar binnen op elkaar en draait één zijkant van de bovenste lap om, zodat de draaiing midden voor de voorkant van je lichaam valt.

De schoudernaden en zijnaden sluiten (naar eigen inzicht).