Iedere maandagmorgen hebben Gerard en ik even ‘werkoverleg’ voor de komende week: wat staat er allemaal in de agenda, wat zullen we eten, wat voor boodschappen hebben we nodig.
We hebben nog verse prei in de tuin (zie 22 januari).
Lekker in een soepie, maar ook lekker in een hartige taart.
Vandaag heb ik een variant met gerookte zalm gemaakt.
Benodigdheden :
7 plakjes bladerdeeg
200 gram gerookte zalm
450 gram prei
1 ui
200 cl kookroom
4 eieren
150 gram geraspte kaas.
kruiden: zout, peper, nootmuskaat.
Even over de geraspte kaas: ik koop nooit meer een zakje bij de Jumbo. Als onze kaas hard wordt en er is nog maar een klein stuk over, dan rasp ik het laatste stukje. “Een kontie” noemen we dat. Ik heb een heel handige rasp van de Ikea (zie plaatje hiernaast). Er zit een opvang-doosje bij, zo kun je het ook nog even bewaren.
Bereiding van de hartige taart:
Bekleed een springvorm met bladerdeeg en verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de prei schoon en snijd hem in grove ringen.
Ui snipperen en met de prei smoren in een koekepan met deksel.
Beetje zout, peper en nootmuskaat toevoegen.
Prei-uimengsel over de bladerdeeg bodem verdelen en de laag prei bedekken met een laag gerookte zalm.
Eieren klutsen, room toevoegen en met de mixer even goed mixen tot het mengsel een beetje gaat schuimen.
Dit mengsel over de zalm schenken en vervolgens de geraspte kaas erover strooien. Dan 30 minuten in de oven. Eet smakelijk!
Geef een reactie