Dagblad van het Noorden

Sinds vorige week hebben wij weer iedere morgen een krantje op de deurmat.
Wat een luxe!
Het abonnement op het Dagblad van het Noorden was gesneuveld omdat we het financieel wat rustiger aan moesten doen. Natuurlijk vonden we dat jammer, maar we konden er wel zonder. We volgden het nieuws op Nu.nl en via radio en televisie. Van mijn attente zwemvriendin kregen we op maandag altijd de weekendkrant van zaterdag, die we de hele week op tafel hadden liggen en uitgebreid doorlazen. Soms snaaide ik de krant van de dag ervoor mee van het werk en af en toe kregen we een krantje bij een actie bij de Jumbo.
We waren zelfs blij met een Telegraaf……

Maar nu durven we weer een proefabonnement aan. Drie maanden. Wat heerlijk. Opstaan ’s morgens om zes uur wordt iets aangenamer omdat er een verse krant ligt te wachten.
Sudoku’tje bij de beschuit met thee. Grinniken om Jan Wieringa. Wie is er overleden? Ingezonden brieven met oeverloos gezwam. Je hebt een krant niet echt voor het laatste nieuws, want dat hoor je wel. Je hebt een krant voor de achtergronden. Voor de commentaren. Voor het specifieke nieuws uit de regio dat nooit in de landelijke pers staat. Voor Toos en Henk. Voor de stelling van de dag. En natuurlijk voor alle in’s & outs over de soap rond FC Groningen. Laat ons weer eens juichen…..!

Vanmiddag kwam ik uit het werk, zette een kop thee en ging lekker even zitten voor de rest van de krant. Er was een streektaal-limmerick-wedstrijd geweest. Vandaag werd de winnaar bekend gemaakt en stonden de beste 10 inzendingen op pagina 26.
Er was er eentje bij waar mij Drentse/Smildiger hart warm van werd. Hij was van Arend Oortman uit Haren. Ik denk dat ik hem wel ken. Van slager Oortman. Uut Hoogersmilde.
In die streek waar ik ben opgegroeid sprak men een vorm van Drents met een friese tongval. Als een Drent hoort dat je uit Smilde komt zal hij zeggen: “O, dan kom ie met de bokkewaeg’n van de Smilde jaeg’n. Waor het waeter tegen de raem’n klaetert!

Hierbij de limmerick:
Een sikkie uut Smilde leup te klaegen
Over heur vriendtie, die wol gaon jeagen.
Niet op hazen of knienen
Niet op herten of zwienen
Maor allien moar op een bokkewaegen!

Mooi. Herkenbaar. Daarom lees ik zo graag een krant.