Vrijdag visdag.
Geen idee waarom eigenlijk. Op internet las ik dat het een katholieke traditie is. Het was een vorm van vasten en het heette ‘onthouding’. Onthouden betekende dat het eten van vlees van landdieren op die dag verboden was. Vis viel daar duidelijk niet onder en om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, at men dan vis. Vandaar.

Er is nog een reden waarom er op vrijdag veel vis wordt gekocht. De meeste – verse – vis wordt die dag aangevoerd. Vissers varen over het algemeen op maandagochtend uit en keren vrijdag vroeg in de haven terug. Daardoor kan de vis nog dezelfde dag bij de visboer liggen.
Vis dus vandaag.

Het is een zelfbedacht alternatief voor het Knorr-pakje ‘Ovenpasta met zalm’, dus een stuk minder zout dan de pakjes-versie.

Dit heb je nodig voor 2 personen:
150 gr pasta
300 gram prei
2 uien
200 gram zalm
2 teentjes knoflook
Kookroom 200 cc
2 eetlepels mosterd
Kruiden: zout, peper, dille en kurkuma.
Cherrytomaatjes
Geraspte kaas

Ovenschoteltje met een beetje olie invetten en de ongekookte pasta over de bodem verdelen.
Zalm in stukjes snijden en verdelen over de pasta.
Prei en ui in ringen/stukjes snijden en roerbakken in een beetje olie.
Dan een saus maken van 425 cc water, de kookroom, de geperste knoflook, de mosterd en de kruiden. Even goed roeren zodat de mosterd oplost. (saus blijft dun)
Vervolgens verdeel je de massa over de pasta/zalm.
Cherrytomaatjes halveren en de schotel daarmee garneren (hoeveelheid naar eigen inzicht). Geraspte kaas eroverheen strooien en dan 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.