In mijn jeugd in de jaren ’70 kwamen de Birckenstock-sandalen in zwang: sandalen met een voetbed en twee grote leren riemen over de voeten. Ik vond het helemaal te gek en schafte gelijk zo’n paar aan. Mijn broer noemde het spottend ‘Jezus-sandalen’.
Maar ze lopen lekker! Vanaf de jaren ’70 heb ik heel wat paren versleten en het laatste paar was zo afgetoffeld dat ze ze denk ik zelfs bij het Leger des Heils niet meer wilden hebben. Die moest ik dus weggooien.  Al een tijdje zocht ik naar nieuwe sandalen, maar ik vond ze maar steeds niet. Te veel glitters. Iets tussen je tenen. Bloemetjes. Kraaltjes. Saai.

Altijd was er wel iets wat me niet aanstond.
Maar dinsdag vond ik in Leek sandalen die voor mij gemaakt leken: Hadrianus-sandalen. Sandalen met zwart vlechtwerk en daarbovenop een romeinse munt met keizer Hadrianus erop. sandalenHadrianus was een Romeins keizer die leefde van 76 tot 138 na Christus. Hij was keizer vanaf 117. Hij staat bekend om het bouwen van de Muur van Hadrianus, die de noordelijke grens van Britannia aangaf. In Rome herbouwde hij het Pantheon en construeerde de Tempel van Venus en Roma. Naast een keizer was Hadrianus ook een humanist en een filhellenist (= liefhebber van de Griekse cultuur) in hart en nieren. Hij was de derde van de vijf adoptiefkeizers. Meer weten: hierbij een link naar meer informatie >>>

Sandalen met een Romeinse keizer erop: iemand anders vindt misschien glitters of bloemetjes leuk, als liefhebber van geschiedenis vind ik een romeinse munt wel wat hebben.