Dochter Carlijn is student en woont in Leeuwarden op loopafstand van de binnenstad.
Al zolang ze er woont hadden we elkaar beloofd dat we eens een stadswandeling zouden doen en we zouden een bezoek brengen aan het Fries museum.
Afgelopen maandag bracht ik haar met tassen en spullen naar haar studentenhuis en dat wilden we deze keer combineren met een museumbezoek. Ware het niet dat het Fries museum op maandag gesloten is, ook in juli en augustus. Midden in het hoogseizoen. Friezen…..

Maar de VVV organiseerde wel een stadswandeling. Wat een geluk! We hadden prachtig weer en we genoten met een groep van 16 mensen van een mooie wandeling. Een heel andere stad dan Zwolle, waar ik die week daarvoor was. Leeuwarden is ontstaan rond het begin van onze jaartelling op drie terpen. Het lag aan een zeearm van de vroegere Middelzee, die later verzandde, zodat de zeehavenfunctie in de Middeleeuwen verloren ging.
De wandeling voerde o.a. langs de scheve toren Oldehove, de voormalige paleizen van Marie Louise, mooie appartementen van het St. Anthony gasthuis >>>, mooie hofjes en smalle oude straatjes. Heel bijzonder vond ik dat Leeuwarden probeert om de oude huisnamen weer voor het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld ‘de Swarte Bock’. Vóór Napoleon waren er nog geen huisnummers werd de adressering vaak aangegeven met een familienaam of het beroep dat in dat huis werd uitgeoefend.
Daarover vond ik op de site van “Historisch centrum Leeuwarden” een pagina met nog veel meer informatie >>>>.

Fire Café

Na afloop pikten we een terrasje voor een malt pilsje & appelsap bij Fire Café, een van de grootste eta- blissementen van Leeuwarden. Tijdens de wandeling hadden we gehoord dat dit enorme ‘Catshuus’ was gebouwd door een ‘nieuwe rijke’ uit het begin van de 19e eeuw, die een huis wilde zoals in Amsterdam stond. Later was het een politiebureau geworden met daarnaast de brandweerkazerne. Als je naar de wc moet bij Fire Café doe je dat in de oude arrestantencellen. ‘Creepy’ vond Carlijn. Dus daar moesten we na dat pilsje natuurlijk wel even naar toe: de sloten en de kijkgaatjes zitten er nog in!
Gelukkig wel dichtgesoldeerd.
Plassen willen we graag zonder pottenkijkers….