een alternatief voor 'de waan van de dag'

9 oktober: Groen licht.

kankerVanmorgen hadden we het gesprek met de hematoloog. We hebben groen licht gekregen. Volgend weekend begint Gerard met het stamceltraject. De bloedwaarden waren goed en het beenmerg was ‘rustig’.

Daarna hadden we een gesprek met de Verpleegkundig Specialist die de komende periode onze contactpersoon is. Zij had in juli het hele proces met alle ‘inn’s & outs’ al met ons doorgenomen, alles werd nu even puntsgewijs besproken. De nabije toekomst ziet er nu voor ons als volgt uit: als alles volgens planning verloopt beginnen we volgende week vrijdag 16 oktober met de behandeling.
Die vrijdag wordt Gerard opgenomen in het UMCG en volgt er eerst een ronde langs een aantal specialisten: longarts, cardioloog, kaakchirurg, etc. Die gaan bekijken of er nergens ontstekingen zijn en of het traject kan beginnen. Daarna krijgt hij een chemobehandeling, die er voor gaat zorgen dat de stamcellen worden gestimuleerd om zich vanuit het beenmerg te verplaatsen naar het bloed. Die chemobehandeling wordt voortgezet met drie dagelijkse injecties, maar daarvoor hoeft hij niet in het ziekenhuis te blijven, hij mag, als alles goed gaat, zondag 18 oktober weer naar huis. Die injecties kan hij zichzelf toedienen. Na 7 á 8 dagen hebben zich zoveel ‘goede stamcellen’ in het bloed verzameld, dat men kan beginnen met de stamcel afname, zij noemen het ‘oogsten’.

Daarvoor moet Gerard zich maandagmorgen 26 oktober melden. Met een infuus in de ene arm wordt het bloed uit zijn lichaam gehaald en door een soort ‘centrifuge’ gehaald, zodat ze de goede stamcellen er uit kunnen filteren. Na dat filteren wordt het bloed via een infuus in de andere arm weer teruggebracht in het lichaam. Hiervoor moet hij twee of drie dagen achter elkaar naar het UMCG, afhankelijk van hoeveel goede stamcellen er zijn geoogst. Die stamcellen worden ingevroren en bewaard tot de stamceltransplantatie.
Drie weken daarna kan worden begonnen met de transplantatie. Als we op de kalender kijken zal dat zijn in de week van 16 november. Dan zal Gerard minstens drie weken in het UMCG worden opgenomen.

En zoals ik in juli ook al schreef: er zijn nog wel veel ‘alsen, mitsen en maren’.
16 oktober, als geen ontstekingen zijn en mits er een bed vrij is, anders wordt het een week later.
26 oktober als de behandeling aanslaat.
16 november, maar dan moet het in het voorgaande traject wel goed zijn gegaan.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Vorige

8 oktober: Tante’s en nichten.

Volgende

10 oktober: Where are you going, my little one?

11 Reacties

 1. sijcolien

  Heel veel sterkte de komende tijd wij denken aan jullie.maar fijn om te lezen dat het nu kan beginnen

  • Ada

   Bedankt Sijcolien! Ook alle anderen die gereageerd hebben via mail, telefoon en ‘life’: fijn dat iedereen zo meeleeft.

 2. Hillie Venema

  Heel veel sterkte voor jullie. Wij duimen en …..dat het allemaal volgens plan mag verlopen.

 3. Gelly Buwalda

  Fijn dat het groene licht nu gegeven is. Heel veel sterkte gewenst !

 4. Sinet

  Wat goed dat jullie groen licht hebben gekregen. Heel veel succes en sterkte en hopen dat alles volgens plan verlopen zal!! Groetjes van ons

 5. kees en Annet Eskes

  Voor allemaal heel veel sterkte, kracht en geduld gewenst!!
  Hartelijke groet.

 6. Eelkje de vries

  veel sterkte, Gerard en Ada..
  met de kids natuurlijk.

 7. Han en Tiny

  Lieve Ada en Gerard, we denken aan jullie, hou je taai

 8. Riek Hofman

  Had ‘groen licht’ nog niet gelezen.. (omdat we een weekje in Londen zaten..)
  Maar gisteravond vertelde Gerard dit positieve nieuws!
  Héél veel kracht en sterkte voor jullie de komende tijd!

 9. Hallo, Ada en Gerard. Langs deze weg willen we jullie even alle stekte toe wensen, laat de moed niet zakken, je bent in goede handen. Het verhaal klinkt ons erg bekend in de oren, het is heftig, maar houdt vertrouwen, dat is erg belangrijk. Tot ziens.

 10. Jan en Lammie Waninge

  Gerard en Ada, ik heb jullie nog even gebeld maar jullie zitten denk ik in het ziekenhuis. Ik hoop dat deze behandeling volgens plan verloopt en dat het de goede kant op gaat. Ik wens jullie heel veel sterkte en bel t.z.t. nog wel een keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Type de getallen in cijfers in onderstaand vak * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén