kankerVandaag moest Gerard zich melden voor een korte up-date in het ziekenhuis.
De bloedwaarden waren goed en 12 november blijft nog steeds (in potlood) staan voor de oproep. Ook heeft men al één en ander verteld over hoe de behandeling er  dan uit gaat zien. Gerard’s conditie is goed (hij is vandaag op de fiets naar het UMCG geweest) en men is tevreden over zijn algemene toestand. Bemoedigend dus.

Pasta – pesto – kip
Door de vegetarische c.q. veganistische overtuigingen van onze dochters zijn wij in de loop van de jaren anders tegen het eten van vlees aan gaan kijken.
Voorheen aten we bijna iedere dag vlees. Met name veel varkensvlees, want dat hadden wij altijd in de diepvries. Dat was logisch in die tijd: mijn schoonouders (later opgevolgd door mijn zwager/schoonzus) hielden varkens, zodat we gemakkelijk met een ander familielid samen het varken konden delen. Maar voortschrijdend inzicht leerde ons dat het wel wat minder kon met de vleesconsumptie en inmiddels zijn we ‘flex-tariër’ geworden; drie dagen per week geen vlees en rood vlees wisselen we vaker af en met kip en vis.

Afgelopen week verschenen er verontrustende berichten over bewerkt rood vlees in de media: het zou kankerverwekkend zijn. Gelukkig werd de berichtgeving in de dagen daarna wel weer genuanceerd, maar de toon was wel al gezet.
Van verschillende kanten hoorde ik later in de week alweer geluiden dat de berichtgeving ‘histerisch’ was en ‘te paniekerig gebracht’. Dat vond ik ook. Ik neem nog gewoon een plakje snijworst op mijn brood of een gebakken worstje bij de stamppot andijvie.
schijf van vijfEen mevrouw van het Voedingscentrum >>> vertelde op de radio dat bewerkt rood vlees inderdaad niet goed is als je er grote hoeveelheden van opeet. Maar als je gevarieerd eet met iedere dag iets uit alle vijf vakken van ‘de schijf van vijf’ >>> dan hoort daar af en toe ook gewoon vlees bij. “Wat daarnaast belangrijk is” merkte ze er bij op “is dat je voldoende beweegt”. We doen ons best.

Vandaag aten we ‘Pasta-Pesto-met Kip’. Frea kookte dat een keer voor ons (voordat ze stopte met vlees eten) en het is een heerlijk recept.

Dit heb je nodig voor 2 personen:
– 200 gram kipfilet
– 1 teentje knoflook
– 1 prei
– 1 doosje champignons
– 1 dikke ui
– 150 gram Pasta
– klein potje groene pesto
– 200 cc kookroom

* kipfilet in stukjes snijden en marineren in een lepel groene pesto en de uitgeperste knoflook. Daarna  10 minuten bakken in een koekenpan

* Champignons, prei en ui in schijfjes/stukjes snijden en met een beetje olijfolie 15 minuten bakken/smoren in een koekenpan.

* pasta koken zoals aangegeven op de verpakking.

* Als de groente gaar is de kookroom en de rest van de pesto er door roeren.
Dan de kipstukjes erdoor roeren, vervolgens de pasta mengen met het groentemengsel.