Het rechtstreekse bericht vanuit het UMCG laat nog even op zich wachten. Gerard bevindt zich nu in de lastigste periode. Het lukt niet goed om het eten binnen te houden en hij is erg moe. Vanmiddag heeft hij met mij een spelletje Triominos gedaan vanuit z’n bed (op het uitschuiftafeltje dat aan zo’n ziekenhuis-kastje vast zit) en we hebben nog even een ommetje gemaakt over de afdeling. Meer zat er niet in. Men probeert nu met andere medicijnen de misselijkheid te beteugelen, wordt vervolgd.
Bij het opprikken van weer een stapeltje kaarten was het doosje punaises zomaar leeg: er hangt inmiddels ook een indrukwekkende verzameling kaarten!

kaartenwand

Ondertussen ben ik al anderhalve week aan het reizen. Naar het werk, naar het UMCG en naar huis. Gisteravond reisde ik van het UMCG naar Peize: vrienden daar hadden me uitgenodigd om bij hen te komen eten. Wat heerlijk! Op werkdagen kan ik tussen de middag een warme hap in het restaurant eten, dan eet ik wat de bewoners in het verzorgingshuis ook krijgen. Vanmiddag bijvoorbeeld kreeg ik kapucijners met spek. Het maakt het leven in deze  periode wel gemakkelijker. Als je niet hoeft te koken, hoef je ook niet zo veel boodschappen te doen…..

Vanavond was ik naar Franse les. Het gaat in les 14 over ‘de la bonne nourriture’: lekker eten. (beetje wrang als je net bij je zieke man vandaan komt in het UMCG).
De opdracht voor vandaag viel in twee delen uiteen:
deel 1 Maak reclame voor je favoriete restaurant
deel 2 Vertaal het recept van eten dat je zelf graag klaarmaakt in het frans, maak daar 8 kopietjes van en deel het met de groep.

Zo stelden we dus vanavond een minikookboekje samen met 8 recepten. Juf gaat ook nog een recept uitwerken en delen met ons. Een van de leerlingen stelde  ‘un boeuf bourguignon’ voor, maar dat zou een beetje raar zijn, want juf eet nooit vlees……
Vriendin uit Peize zit ook in de Franse-les-groep en had het recept van wat ze gisteren had gekookt meegenomen. Ik zal mijn lezers niet plagen met een Frans recept, hierbij de Nederlandse vertaling van het gerecht “Poulet different/Andere kip”.

Benodigdheden:

  • 250 gram gele rijst
  • 1 kipfilet
  • 150 gram champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 450 gram spinazie (deelblokjes uit de diepvries)
  • 150 gram chorizo.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Fruit de ui en knoflook zachtjes in een koekenpan.
Voeg de spinazie toe, van tijd tot tijd even roeren.
Snijd de kip in kleine stukjes,  evenals de champignons en de chorizo.
Bak de kip in een koekenpan, voeg de champignons toe en als laatste de chorizo.
Vervolgens alle ingrediënten in één pan doen en als éénpansgerecht serveren.

Het is heerlijk. Inmiddels mag ik mijzelf ervaringsdeskundige noemen….