Vanmiddag zat ik met vier mannelijke collega’s te lunchen.
Daar zit ik dan bij met mijn breiwerkje, mijn boterhammen en mijn beker karnemelk.
Het breiwerkje is allang geen onderwerp van gesprek meer, het is helemaal geaccepteerd.
Meestal zijn het geanimeerde gesprekken.
Politiek, werk, verkeer rond Groningen, hebben ze vandaag lekkere soep: er is altijd genoeg te bespreken.
Soms heb ik pech met alleen mannen: dan gaat het over voetbal.
Of over hun diensttijd. Sterke verhalen, spannende avonturen, veel plezier.

Eén collega komt oorspronkelijk uit Smilde. Af en toe hebben we het daarover.
Vorige week leek het wel of ik met hem in dienst gelegen had, want we kregen het over de Christelijke MAVO in Smilde. Hij is van 1953 en ik van 1960, maar we hadden nog wel dezelfde leraren gehad. Die in zijn tijd én in mijn tijd dezelfde bijnamen bleken te hebben. Gompie. Sjimmie. Heerlijk om af en toe eens ontzettende ouwe koeien uit de sloot te halen.

koggeVandaag ging het gesprek over het middeleeuwse koggeschip dat bij Kampen uit de IJssel is gehaald. Iemand had gelezen dat het zo’n belangrijke maritieme archeologische vondst was. Iemand anders wist er meer van en vertelde dat het schip waarschijnlijk vroeger opzettelijk tot zinken is gebracht om een dam in de IJssel te bewerkstelligen. “Kampen was vroeger een heel belangrijke Hanzestad, net als Deventer en Groningen.” vulde mijn buurman aan.  “Vroeger liep er helemaal een handelsroute langs de Hanzesteden, tot Riga aan toe!” (zie >>>)
Iedereen wist er iets van en iedereen vond het interessant. Van zo’n gesprek wordt ik helemaal blij en het kleurt mijn dag:  een beetje positieve aandacht voor onze geschiedenis.

Vanavond na het eten zag ik een stukje van het NOS-journaal met beelden van de berging van het oude schip. ( meer info zie >>>) Er stonden honderden belangstellenden langs de kade. De man die het schip ontdekt had stond er met z’n neus bovenop; hij vond het ontzettend spannend.
Toen de operatie gelukt was, reageerde hij opgelucht. “Ik ben er helemaal emotioneel van!’

Bij zo’n fragment van een archeloog die vecht tegen z’n tranen zit ik ook te slikken voor de televisie. Wat een mooi nieuws-item op het journaal.
Een positieve uitzondering in het overige nieuws van tegenwoordig.