drents museumAan het Drents museum in Assen breng ik jaarlijks een bezoek. Dat komt omdat ze steeds weer een tijdelijke tentoonstelling hebben die mijn interesse heeft.
Vandaag verdiepte ik mij met dochter Harriët in de Maya’s >>> .
We liepen langs vitrines met overblijfselen uit de oude cultuur en we leerden van alles over het Zuid-Amerikaanse volk. De Maya- beschaving bestond uit verschillende stad-staten met allemaal een eigen koning die met elkaar (het kan kennelijk niet anders op deze aarde) in permanente staat van oorlog waren.  Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw het land in bezit namen dwongen ze de bevolking om hun Europese katholieke geloof aan te nemen en probeerden alle sporen van de toenmalige cultuur uit te wissen.
Archeologen vonden later in de oerwouden volledig overwoekerde steden, tempels en paleizen, die ook toen de Spanjaarden arriveerden al in de vergetelheid waren geraakt.
We zagen o.a. drinkbekers, schalen, beeldjes en sieraden uit de bloeiperiode van de Maya’s van 200 – 900 na Chr.

Het was behoorlijk druk, we schuifelden voetje voor voetje langs de beelden en moesten af en toe even wachten tot we naar een volgende afdeling konden.
De tentoonstelling duurt nog tot 4 september.
Het is beslist de moeite waard om een bezoekje te brengen aan Assen en de Maya’s.
Ook de vaste tentoonstelling in het Drents Museum is een belevenis: er is geen museum in Nederland waar de vroege geschiedenis van ons land zo mooi wordt weergegeven.
En je kunt in Assen natuurlijk ook fijn winkelen.
Parkeren in de binnenstad: 5 uur voor € 6,=: kom daar nog maar eens om in een willekeurige Nederlandse stad.
Bij broodjeshuis Mennega op de hoek van Rolderstraat en de Groningerstraat genoten we van een heerlijke lunch. Vanmiddag at ik een “Trio van vis”: drie mini-broodjes met gerookte zalm, tonijnsalade en een garnalenkroketje.
Met een glaasje zoete witte wijn: prut!
Natuurlijk gaat er niks boven Groningen, maar die slogan zegt niks over wat er onder ligt….