De vertrouweling - Kate MortonDit was er weer eentje. Eentje die ik niet kon wegleggen. Op de avond voordat we op vakantie gingen moest ik nog meer dan honderd pagina’s. Eigenlijk moesten we alvast wat inpakken en nog wat dingen uitzoeken maar eigenlijk had ik daar geen zin aan.
Het was maar goed dat Gerard halverwege de avond zei: “We moeten alvast wat voorbereiden….” anders was ik helemaal niet meer uit de bank gekomen. Maar na het voorbereiden las ik het boek alsnog uit.

Aan het begin van het boek is het 1961 en maken we kennis met puber Lauren. Ze zit een beetje chagrijnig in een boomhut en ziet van daar uit tot haar stomme verbazing dat haar moeder een man vermoordt. In het volgende hoofdstuk is Lauren een gevierd actrice en ligt haar moeder, bijna 90, op sterven. Lauren  besluit om uit te zoeken wat er nou eigenlijk gebeurd is in 1961: wie was die man? Waarom stak haar moeder hem dood? Wat deed haar moeder in de Tweede wereldoorlog? Waarom vertelde ze zo weinig over haar familie? En wie is eigenlijk Vivien?

In de daarop volgende hoofdstukken wisselen heden en verleden elkaar af. We maken kennis met Laurens moeder Dorothy, haar vriendje Jimmy, vriendin Vivien, de vermoorde man Jenkins en veel andere personen die allemaal een rol spelen in het verhaal dat leidt naar het drama in 1961. Stukje bij beetje komen we te weten wat er is gebeurd.
Op het laatst zat ik op het puntje van mijn stoel; wat een prachtig verhaal en wat een bizarre plotwending. Om 01.00 uur had ik het uit. Na het laatste hoofdstuk heb ik nog hier en daar wat dingen opgezocht en teruggelezen: ooo…. zat dat zo…..

Laat ik eerlijk zijn: het is geen hoogstaande literatuur. Hier en daar is het allemaal wel zeer gedetailleerd beschreven en soms zijn de verhaallijnen wel een beetje gezocht en te toevallig. Maar ik heb er van genoten! En wat is de bedoeling van een boek? Dat je plezier beleeft aan het lezen van een verhaal.
Een verhaal met een mysterie in het verleden weet mij bijna altijd te boeien. Hou je ook van het ontrafelen van oude geschiedenissen, dan is dit boek zeker een aanrader.